Quantcast
Channel: نواندیشان
Viewing all 5060 articles
Browse latest View live

باتری های سازگار با محیط زیست

$
0
0

باتری های سازگار با محیط زیست

در باتری های هوا-لیتیوم، اکسیژن هوا با لیتیم ترکیب شده و تشکیل پراکسید لیتیم می دهد که می تواند انرژی الکتریکی تولید کند. هنگامی که باتری شارژ می شود این فرایند متوقف شده و عکس آن اتفاق می افتد یعنی اکسیژن آزاد می شود. “air-breathing” از آنجایی که اکسیژن باتری از اتمسفر تامین می شود لذا بسیار سبک می باشد. نکته اصلی این است که انرژی باتری هوا-لیتیم نسبت به باتری های یون لیتیم بسیار بالاتر است و انرژی تولیدی آن حدودا ۱۲KWh/Kgبوده که ۱۵ برابر بیشتر از یون لیتیم است حتی قابل مقایسه با بنزین می باشد. باتری های لیتیومی کنونی قابل مقایسه با سوخت فسیلی نیستند لذا نمی توانند جایگزین سوخت خودروها شوند زیرا که تنها ۱۶۰ کیلومتر را پیموده و تخلیه می شوند. شاید تا ۱۰ سال دیگر که باتری های لیتیومی جایگزین سوخت بنزینی گردند. باتری های لیتیومی ایده جدیدی نیستند آن ها از سال ۱۹۷۰ مطرح شده اما با تکنولوژی معاصر قابل اجرا شده.

نسل جدید باتری لیتیومی

امروزه استفاده از باتری های لیتیومی کاربرد وسیعی پیدا کرده. نسل ‌آینده باتری های لیتیومی از جنس نانو ذرات اکسید آهن می توانند مسافت طی شده توسط خودروهای برقی را افزایش دهند. اما برای دست یابی به پیشرفت های بیشتر چند چالش اساسی پیش روی دانشمندان است از جمله افزایش زمان شارژ و تخلیه. محققان دانشگاه MIT با استفاده از یک ویروس جهش یافته، عملکرد باتری های لیتیومی را به طور چشمگیری افزایش دادند. آن ها با استفاده از ویروس M13 ، نانوسیم هایی را که هر یک حدود ۸۰ نانومتر است (به اندازه یک گلبول قرمز)تولید کردند که می تواند به عنوان یک الکترود عمل کند. نکته مهم در این طرح افزایش مساحت سیم در نتیجه افزایش آن منطقه ای است که فعالیت شیمیایی در آن صورت می گیرد. ویروس می تواند مولکول فلزات را از آب جذب کند و از آن برای اتصال الکتریکی استفاده کند. در این روش سیم ها از جنس اکسید منگنز بوده که از ویروس تهیه شده اند و برای باتری لیتیومی مناسب می باشند. اما بر خلاف سیم های معمولی که از روش های شیمیایی ساخته می شوند دارای سطوحی ناصاف و ناهمگون بوده که سطح مقطع را افزایش می دهد. افزایش سطح های تولید شده در این شیوه نرخ شارژ باتری های لیتیومی را تا حد زیادی افزایش داده. این فرایند مزیت های بالقوه دیگری نیز دارد، برخلاف روش های شیمیایی که در درجه حرارت بالا صورت گرفته و خطرناک است این فرایند را می توان در دمای اتاق و به کمک آب انجام داد. در این فرایند با استفاده از مقدار کمی فلز پالادیوم می توان هدایت الکتریکی نانوسیم ها را افزایش داد و به کاتالیز واکنش در طول شارژ و تخلیه کمک کرد. بچلر محقق MIT اظهار دارد که این تحقیقات در مراحل اولیه است و کار بسیار بیشتری برای تولید باتری های لیتیومی تجاری پیش رو است. در ساخت این باتری از یک نوع صدف دریایی به نام آبالون الهام گرفته شده است. این صدف با کمک همین ویروس، کلسیم موجود در آب دریا را دریافت می کند تا در داخل پوسته خود رشد کند.
نسل جدید باتری لیتیومی

تالار مهندسی محیط زیست نواندیشان

نوشته باتری های سازگار با محیط زیست اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.


تکنولوژی های سازگار با محیط زیست |موتور سیکلت

$
0
0

تکنولوژی های سازگار با محیط زیست

“یوهامر” نام موتورسیکلت الکتریکی جدید است که دو طراح با کمک یکدیگر آن را ساخته و آماده سرمایه گذاری کرده اند. این موتورسیکلت ها برای محیط زیست ضرری ندارد، همچنین برخلاف چهره خشن، بی صدا و راحت اند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر ؛ عاشقان موتور با دیدن تصاویر این موتور جدید خوشحال و شگفت زده خواهند شد.
افرادی که علاقه ویژه به موتورسیکلت دارند، خیلی زود به تفاوت های این وسیله با موتورهای معمولی پی می برند و برای آن ها رانندگی با آن هیجان انگیز خواهد بود.
“یوهامر” نام موتورسیکلت الکتریکی جدید است که دو طراح با کمک یکدیگر آن را ساخته و آماده سرمایه گذاری کرده اند. این موتورسیکلت ها برای محیط زیست ضرری ندارد، همچنین برخلاف چهره خشن، بی صدا و راحت اند.

 

تکنولوژی های سازگار با محیط زیست

 

ادامه ی مطلب و همینطور مطالب مشابه در تکنولوژی های سازگار با محیط زیست

نوشته تکنولوژی های سازگار با محیط زیست | موتور سیکلت اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

روش طراحی و ساخت CNC

$
0
0

روش طراحی و ساخت CNC


گفتار اول : مقدمه ای بر CNC
ما برای ساخت یک CNC سه محوره باید یک نقطه آغاز داشته باشیم و یک نقطه پایان. نقطه آغاز ما در این فصل یک طرح سه بعدی بسیار زیبا و ظریف در ذهنمان می باشد که مثلا بر روی یک قطعه چوبی حکاکی شده است و نقطه پایان ، قرار دادن آن طرح سه بعدی زیبا و البته حکاکی شده توسط CNC که ساخته ایم بر روی میز می باشد . طرح داخل ذهن ما نقطه شروع ماست . این طرح می تواند هر چیز باشد ، فرض می کنیم این طرح ، طرح سه بعدی موبایل شما می باشد که می خواهیم بر روی یک قطعه مثلا مسی یا برنجی و یا چوبی پیاده کنیم . چطور است ؟
در فاز اول باید این طرح را به روشی وارد کامپیوتر نماییم . در تمامی مباحثی که در آینده مطرح می شود ، برای هر کاری راه حل های بسیار متنوعی وجود دارد ؛ اما ما برای اینکه زودتر به انتهای راه برسیم فعلا فقط یک روش را انتخاب می کنیم . بعدا برمی گردیم و در همه کارها ، تمام راه حل ها و معایب و مزایای هر کدام را تشریح می نمائیم . مثلا برای ورود طرح به کامپیوتر راههای مختلفی وجود دارد . مانند اندازه برداری فیزیکی به روش CMM و یا طراحی کامپیوتری با انواع و اقسام نرم افزارها ولی ما فعلا به همان دلیل گفته شده فقط یک روش را برمیگزینیم و آن استفاده از نرم افزار ArtCam است . پس شما باید برای اولین قدم ، نرم افزار آرت کم ArtCam را تهیه کنید . قیمت بالایی ندارد ، ( حدود ۸۰۰۰ تومان ) آن را می توانید از بازار رضا واقع در چهارراه ولیعصر تهران تهیه کنید. البته توصیه ما این است که هر چند وقت یکبار به بازار رضا سری بزنید و انواع و اقسام نرم افزارهای CAD/CAM که معمولا به روز هم می باشد را مرور نمایید . فکر کنم نرم افزار ArtCam در فروشگاه CNCkaran هم وجود داشته باشد . به هر حال با این کار با یک تیر دو نشان زده اید . اولا طراحی سه بعدی موبایل خود را در محیط آن انجام می دهید و ثانیا شما می توانید این طرح را بصورت Gcode که زبان استاندارد CNC ها می باشد در آورید . این کاربه راحتی با آرت کم انجام می شود . شاید کار با این نرم افزار سخت باشد اما بعد از انجام چند پروژه می بینید که برنامه نویسان شرکت دل کم DelCam . این نرم افزار را چه هنرمندانه طراحی کرده اند.

 

با این اوصاف شما با نرم افزار Artcam ، طرح ذهنی خود را تبدیل به یک Gcode استاندارد نموده اید. حالا شما یک اینترفیس می خواهید. باید یک قدم جلوتر برویم و این Gcode ها را تبدیل به سیگنال های الکتریکی قابل فهم برای مدارات الکترونیک نماییم. اصلا غصه کلی بودن مطالب را نخورید ما برخواهیم گشت و تمام جزئیات را به تفصیل تشریح خواهیم کرد. فعلا اینترفیس لازم داریم . اینتر فیس ها نرم افزارهای سطح پایینی هستند که برنامه های بالادستی مثل G-Code ها را تبدیل به زبان ماشین و منطق قابل فهم برای پردازشگرها می کنند . یک لحظه دست نگه دارید ، قبل از اینکه اینتر فیس ها را انتخاب کنید و اطلاعاتی راجع به آن بدست آورید ، باید بدانید پردازشگر شما و یا بهتر بگویم کنترلر شما چه مدلی می باشد . پس اول باید مدل کنترلر انتخاب شود . یک نکته قشنگ را اینجا بگویم و آن اینکه همه کنترلرها ، اینتر فیس های مرتبط با خود را به صورت CD یا DVD به همراه خود دارند. . پس به همراه هر کنترلر ، اینترفیس آن موجود می باشد و می توانید تهیه کنید .

 

اکنون شما فرض کنید یک کنترلر مثل فانوک را انتخاب کرده اید. کاری که باید انجام دهید این است که کابل کنترلر را از یک طرف به کامپیوتر وصل می نمائید و نرم افزار مربوطه را نصب می کنید . نرم افزار را که همان اینترفیس می باشد را اجرا می کنید. برنامه G-Code خودتان را که در آرت کم نوشته بودید را load می کنید . بصورت اتوماتیک فایل شما از طریق کابل مربوطه وارد کنترلر می شود . البته اگر شما خواستید خودتان کنترلر بسازید ، آن هم دور از ذهن نیست و اگر خدا بخواهد روش ساخت انواع آنها را خدمتتان خواهم گفت .پس تا اینجا ما قطعه سه بعدی ذهنی خود را توسط آرت کم طراحی سه بعدی کردیم ، آنرا به Gcode تبدیل کردیم ، از طریق برنامه اینترفیس، آنرا وارد میکرو پروسسور کنترلر نموده ایم و کنترلر تعدادی سیگنال به ما می دهد.
حال سه عدد سرو موتور تهیه کنید. سرو موتورها پک های کاملی از یک سیستم موتوری فیدبک دار بسیار عالی هستند که در دستگاههای CNC کاربرد فراوانی دارند . همراه هر سرو موتوری یک درایو و تعدادی کابل می باشد. یکی از کابلها از درایو به کنترلر وصل می گردد و دو تای دیگر از کابلها به موتور اتصال می یابند . یکی از آنها برای قدرت و دومی برای انکودر سرو استفاده می شوند . این کابل ها را وصل نمایید .

 

وصل کردن دو کابل سمت موتور بسیار ساده است . تعداد پین ها و نوع کانکتورها بگونه ای است که جهت این اتصال هیچ هوشی نمی خواهد . کابل سوم هم برای ارتباط درایو با کنترلر می باشد . این کابل یک مقدار خیلی کم آی کیو می خواهد . باید در کتابچه سرو موتور صفحه اتصالات را پیدا کنید . در کتابچه کنترلر هم همینطور آن وقت سیم مربوط به سیگنال در کنرلر را به سیم مربوط به سیگنال در درایو و همچنین سیم دایرکشن یا جهت را به دایرکشن ، صفرانکودر را به صفرانکودر و پین خطا را به پین خطا وصل نمائید . بعدا مفصل در این زمینه توضیح خواهم داد . کار سختی نیست یک دانش آموز سوم راهنمایی با یکبار آموزش کاملا متوجه خواهد شد و از پس آن برخواهد آمد .کابل چهارم کابل برق درایو می باشد که وظیفه آن تامین برق مورد نیاز درایو ها می باشد. این کابل هم در همان صفحه اتصالات درایوها نشان داده شده است . یک طرف به برق تک فاز یا سه فاز وصل می شود و یک طرف دیگر کابل به دو یا سه سوکت نشان داده شده روی درایو که در نقشه برقی آن مشخص است وصل می شود . درصورتیکه کابلها را درست وصل کرده باشید ( بر طبق کاتالوگ سرو موتور و درایو مربوطه ) همان خروجی سیگنال کنترلر را که گفته بودیم از طریق کابلها وارد درایوها شده درایوها نیز بر طبق دستورات وارده موتورها را حرکت می دهند. باید جالب باشد. تا اینجا تئوری ذهنی شما تبدیل به یک سری حرکت در موتورها شده است . توان موتور چقدر باشد ، سرعت آن چقدر و … همه را بعدا خواهیم گفت فعلا ادامه می دهیم و ذهن خود را به دوران محور موتور معطوف می کنیم. گرچه ما زیاد حرف زده ایم اما تا اینجا شما فقط چند تا کابل وصل کرده اید و نباید کار سختی بوده باشد.
اکنون وقت خریدن سه عدد کوپلینگ ، سه عدد بال اسکرو به همراه مهره آن و ۹ عدد هلدر های نگهدارنده ابتدا و انتهای بال اسکروها و همچنین مهره آنها می باشد. یک طرف کوپلینگ را به موتور ببندید و طرف دیگر آن را به ابتدای بال اسکرو وصل نمایید . این اتصال باعث می شود تا دوران محور موتور به بال اسکرو منتقل شده و دوران بال اسکرو باعث جلو و عقب رفتن مهره بال اسکرو می شود . با این کار ما حرکت دورانی را به حرکت خطی تبدیل کرده ایم. حرکتهای دورانی نا مفهوم به حرکتهای خطی نا مفهوم . گاهی وقت ها دوران سریع ، یک دفعه دوران معکوس ، آرام ، تند و … خلاصه حرکتهای نامفهوم . اگر یک میزی بسازیم و این بال اسکرو ها را روی آن سوار کنیم، حرکت محورها بخوبی نمایان می شود و فقط کافی است بر روی محور آخر یک عدد اسپیندل موتور نصب نماییم تا آن به عملیات کنده کاری بپردازد و سه عدد موتور ما مسیرهای کنده کاری را به اجرا در بیاورند .

ادامه مطلب

نوشته روش طراحی و ساخت CNC اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

تعمیرات نیروگاه

$
0
0

تعمیرات نیروگاه

تعمیرات اساسی در صنعت برق کشور به ویژه در نیروگاهها از اهمیت خاصی برخوردار است. از سوی دیگر در صنعت برق بحث چگونگی از بین بردن ضایعات در تولید و یا بهره‌گیری مجدد از آنها نیز مطرح است. در مقاله زیر که به وسیله مهندس معصومه لاجوردی کارشناس شرکت مهندسین دانشمند اصفهان به رشته تحریر درآمده است راهکارهای حذف ضایعات در تولید، موضوع نگهداری و تعمیرات و … مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
در چند دهه گذشته، فلسفه نگهداری و تعمیرات بتدریج تغییر کرد و روشهای تعمیراتی دارای تغییر و تحولات زیادی شده است، به طوری که در صنعت برق و به ویژه در نیروگاهها، دارا بودن یک سیستم مناسب نگهداری و تعمیرات همگام با توسعه و افزایش حجم واحدها در حال فزونی است.
وجود یک سیستم نگهداری و تعمیرات از آن جهت الزامی است که کنترل مستمر و اطلاع کامل از اوضاع و نحوه عملکرد واحدهای عملیاتی و تأسیساتی وابسته و سرویسهای لازم را امکان پذیر می‌سازد.
در حال حاضر شرکتها و نیز واحدهای تعمیراتی در نیروگاهها، امر نگهداری و تعمیرات را بر عهده داشته و نوعی تفکیک نیروی کار در صنعت برق مشاهده می‌شود.

تعریف نگهداری و تعمیرات :
براساس تعریف استاندارد DIN ،نگهداری وتعمیرات عبارت است از: تمامی فعالیتهای انجام شده در جهت حفاظت یا اعاده وضع یک جزء و یا کل سیستم موجود، به طوری که نگهداری و تعمیرات صحیح ، افزایش ارزشها ی زیر را در برداشته باشد:
۱- افزایش کارآیی و بهره‌وری
۲- افزایش ایمنی کار و محصول
۳- افزایش طول عمر دستگاهها و تجهیزات و جلوگیری از فرسودگی آنها
۴- کاهش ساعات توقف کار
۵- کاهش هزینه‌های بهره‌برداری
۶- کاهش مصرف قطعات یدکی
۷- پیش‌بینی میزان و زمان مصرف قطعات
۸- بازسازی مصرف مجدد قطعات
۹- تأمین کیفیت مناسب کار یا محصول تولیدی

هدف تعمیرات (Maintenance Target)
هدف تعمیرات عبارت است از : طولانی کردن عمر کارخانه با حداقل هزینه و بیشترین بهره‌وری (طول عمر از زمان نصب ماشین‌آلات در طول زمان تولید تعریف می‌شود).

وظایف‌تعمیرات (Maintenance Responsibility)
جهت دستیابی به هدف ذکر شده سه وظیفه عمده به شرح زیر بر عهده تعمیرات قرار می‌گیرد:
۱- تنظیم و بهینه‌سازی
۲- جلوگیری از استهلاک
۳- موقع بازسازی و جایگزینی

انواع تعمیرات
انواع تعمیرات مطابق دیاگرام نشان داده می‌شود که شامل موارد زیر است:
۱) تعمیرات اصلاحی (روتین): این تعمیرات شامل نقایص جزئی و غیرقابل پیش‌بینی بوده که در زمان بهره‌برداری عادی قابل رفع است و در صورت نیاز به توقف اجرای کار در ردیف تعمیرات دوره‌ای قرار می‌گیرد و توسط پیمانکار انجام می‌شود. کارکنان مورد نیاز در این بخش با توجه به آمار درخواستهای تعمیرات نیروگاهها بیش از ۱۰ نفر در دوره‌های کارشناسی و تکنسینی نیستند.
۲) تعمیرات ادواری: از این تعمیرات می‌توان تا برقراری کامل سیستم به صورت هوشمند استفاده کرد. این تعمیرات براساس دستورالعملهای سازنده و تجربیات نیروگاه به صورت دوره‌ای در زمان بهره ‌برداری عادی و یا توقف واحد انجام می‌شود. این سیستم برای سهولت برنامه‌ریزی و کنترل ، قابل مکانیزه شدن است. کارکنان مورد نیاز در این بخش براساس ماهیت کار تعیین می‌شود.
۳) تعمیرات هوشمند: در این تعمیرات با استفاده از سیستمهای مانیتورینگ و سیستم‌های تحلیل‌کننده، رفتار ماشین تحت نظارت مداوم قرار گرفته و در صورت نزدیکی به محدوده غیرمجاز بهره‌برداری، هشدار و سپس فرمان توقف صادر خواهد شد. کارکنان مورد نیاز این بخش کمتر از نوع ادواری است.

روشهای نگهداری و تعمیرات
در طی چند دهه اخیر راهکارهای گوناگونی در زمینه بهبود و ارتقاء نت مورد استفاده قرار گرفته است که در ادامه ، اهم آنها به اختصار مورد بررسی قرار خواهد گرفت:
تعمیرات اضطراری (رفع خرابی): در این نگرش که در دهه ۱۹۳۰ مطرح بود بر ایجاد سیستم‌های با تخصص بالا و آماده نگهداشتن آنها برای رفع نواقص ایجاد شده در تجهیزات استوار بود و تمام هم گروه تعمیراتی بر این بود که از یک طرف تجهیزات و ماشین آلات از کار افتاده را تعمیر کرده و به بهره‌برداری برسانند و از طرف دیگرابزار مورد نیاز برای انجام کار را به طور صحیح پیش‌بینی کند.
نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه: این روش شامل تمامی اقدامات و خدماتی است که توسط کارکنان جهت حفظ و نگهداری سیستم با تجهیزات از نظر ایمنی و افزایش قابلیت از طریق بازدیدها و بازرسی‌های سیستماتیک، کشف و پیدا کردن اشکالات، روغنکاری، تمیزکاری و تعمیرات دوره‌ای با زمانهای ثابت از پیش تعیین شده انجام می‌پذیرد و شامل مواد زیر است:
بازرسی‌های فنی که شامل موارد زیر است:
ارائه سرویس مانند : تنظیم، روغنکاری و تمیزکاری
تعویض قطعات قبل از ایجاد فرسودگی در آنها
تعمیر کلی تجهیزات در فواصل زمانی مشخص

تعمیرات پیشگیرانه بر اساس شرایط فنی
در روش تعمیرات پیشگیرانه بر مبنای بروز علائم ، خرابی‌های مهم در یک دستگاه که توسط ایجاد تغییرات در پارامتر کنترل‌کننده دستگاه؛ شرایط و یا عملکرد آن مشخص می‌شود، مورد عمل قرار می‌گیرد، همچنین نتایج حاصل از یک تغییر قابل اندازه‌گیری به طور دائمی یا دوره‌ای صورت می‌پذیرد. کنترل شرایط کارکرد دستگاه برای برنامه‌ریزی نگهداری و تعمیرات در دو وضعیت در حین کار و در زمان توقف دستگاه انجام می‌شود که در زیر به بعضی از روشهای مربوط به هر دو حالت اشاره می‌شود:
برخی از روشهای کنترل در حین کار که شامل کنترل درجه حرارت توسط ترمومترها، ترموکوپلها، ترموستاتها و …، کنترل روغن، ارتعاش و صدا است.
برخی از روشهای کنترل در زمان توقف دستگاه نیز شامل: روش‌های سمعی و بصری توسط بروسکوپها، اینتروسکوپها، تارهای نوری، انجام تستهای غیرمخرب به منظور ردیابی ترکها و تعمیرات با مرکزیت قابلیت ‌اطمینان (R.C.M.) است.
(Reliability Centered Maintenace)
کاربرد این روش به هنگام در معرض خطر قرارگرفتن سلامتی و ایمنی عمومی، مخصوصاً در صنایع هواپیمایی، تأسیسات هسته‌ای، مخازن نفت، میدانهای نفتی و واحدهای تولید شیمیایی است و در آن به مقدار زیاد از تکنیکهای آماری و ریاضی برای پیشگویی قابلیت اطمینان استفاده می‌شود.
در این روش هدف اصلی حفظ قابلیت اطمینان تجهیزات در حداکثر مقدار خود توأم با اقتصادی کردن دوره عمر کل کارخانه بوده و فعالیتهای نگهداری و تعمیرات به صورت پیشگیرانه و با استفاده از سه شیوه ذیل صورت می‌پذیرد.این متن برگرفته از سایت مهندسی برق قدرت و شبکه های انتقال و توزیع مهندس هادی حداد خوزانی می باشد
تعویض بعضی از قطعات قبل از ایجاد نقص و بروز اشکال در وظایف آنها در طی دوره‌های زمانی معین از بهره‌برداری از پیش تعیین شدهHard Time Replacement (H.T.R.) نگهداری و تعمیرات تجهیزات که بروز نقص در آنها در آینده براساس بازرسی‌های دوره‌ای و ارزیابی نتایج از قبل قابل تشخیص استPreventive Maintenance (P.M.) نظارت مداوم بر وضعیت کارکرد تجهیزات برای تشخیص عیوب آنی آنها قبل از بروز نقص در آنها و جلوگیری از وقوع عیبCondition Monitoring (C.M.)

تعمیرات جامع بهره‌ور (T.P.M.)
(Total Productive Maintenance)
این روش در برگیرنده مفهوم نوینی برای نگهداری و تعمیرات واحدها و تجهیزات است و تلفیق دقیقی از مفاهیم و راهکارهای بهبود بهره‌وری است.
لفظ فراگیر در عبارت نگهداری و تعمیرات بهره‌ور فراگیر درسه حوزه زیر قابل تعریف است :
این سه حوزه اثر بخشی فراگیر (توسعه راندما)، پیشگیری فراگیر (اجرای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه جامع( (P.M.) و همکاری فراگیر که شامل انجام فعالیتهای نگهداری و تعمیرات به صورت مستقل توسط پرسنل بهره‌بردار است.
در این روش تعمیرات روزانه معمولی، چک‌نمودها، تنظیم‌های کوچک و تعویض قطعات کوچک از وظایف بهره‌بردار بوده وتعمیرات اساسی و رفع نقص‌های کلی به وسیله نیروی تعمیراتی و با کمک بهره‌بردار انجام می‌گیرد.
به طور کلی در روش نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه (P.M.) بر ایجاد یک سیستم برنامه‌ریزی نگهداری و تعمیرات تأکید می‌شود، در صورتی که در روش(T.P.M.) مفاهیم عمیق‌تری در مورد بازنگری فعالیتهای نگهداری و تعمیرات، مشارکت، بهبود مستمر و بهبود شاخص ارزیابی اثربخشی تجهیزات مدنظر است.

مشکلات موجود نیروگاهها
با توجه به عدم برقراری سیستم نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه در اکثر نیروگاههای کشور بجاست که به برخی از موانع موجود در راه استقرار (P.M.) در نیروگاهها اشاره شود:
عدم توجه و آشنایی مدیران به اهمیت و نقش فعالیتهای تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه و عدم پشتیبانی همه جانبه در زمینه پیاده‌سازی سیستم از جمله مسایل است. همچنین درگیر بودن مسوولان با مشکلات روزمره در مورد نقص‌های اضطراری، در اختیار نداشتن ابزارهای مناسب و عدم وجود سیستم مناسب جهت تأمین بازخورهای اطلاعاتی به منظور کمک به فعالیتهای برنامه‌ریزی و سازماندهی و کنترل کارهای تعمیراتی از دیگر مشکلات موجود است.
ضمناً غالب بودن تفکر درمان به جای پیشگیری در روحیه کارکنان تعمیراتی نبود انگیزه در کارکنان تعمیراتی و عدم وجود سیستم ارزیابی و کارانه مناسب جزو مسایل به شمار می‌آید.
تفکر پرسنل تعمیراتی نسبت به فعالیتهای (P.M.) به عنوان کارهای اضافی، ضعف عملکرد بخش مهندسی و برنامه‌ریزی برای تدوین و پیگیری‌ کارها نیز از دیگر مشکلات را تشکیل می‌دهد.
آشنانبودن کارکنان بهره‌برداری و مشارکت آنها در اجرای فعالیتهای (P.M.)، کمبود و نبود منابع برای تهیه مستندات لازم و تعریف فعالیتها نیز جزو مسایل است.
اولویت‌بندی نکردن تجهیزات و فعالیتهای تعریف شده و وجود مشکل زمانبندی در اجرای فعالیتها و عدم وجود یک سیستم مکانیزه متناسب با نیازهای نیروگاهی در زمینه کمک به برنامه‌ریزی جزو دیگر مسایل است.

ضایعات ششگانه موجود در تولید و راهکارهای حذف آنها
در برنامه‌ریزی نت بهره‌ور فراگیر توجه خاصی به عیب‌یابی ضایعات، قبل از برنامه‌ریزی اجرایی نت وجود دارد. بروز بعضی از ضایعات به شرح زیر باعث کاهش اثر بخشی سیستم می‌شود.
این ضایعات شامل خرابی‌های اضطراری، کاهش زمان کار مفید ناشی از آماده‌سازی و تنظیم تجهیزات و کاهش زمان کار مفید ناشی از کار بدون تولید و توقف‌های در ضمن کار است.
افت سرعت، ضایعات تولید و دوباره کاری و ضایعات راه‌اندازی از دیگر مسایل را در این ارتباط تشکیل می‌دهند.

کاهش ضایعات
به منظور کاهش اثرات ضایعات مزبور در اثر بخشی باید به نحوه مقابله با معضلات مزبور توجه زیاد کرد. به طور کل در یک سیستم ، معضلات به دو گروه اتفاقی و مزمن تقسیم می‌شوند.
ضایعات اتفاقی به طور ناگهانی بروز کرده و شناسایی عوامل ایجاد آنها مشکل نیست و بازگشت سیستم به حالت اولیه به عنوان یک حرکت اصلاحی مورد توجه است، اما ضایعات مزمن ناشی از نوعی شرایط زیانبار و مستمر است که رفع آنها نیازمند تغییر اصولی در وضعیتها است. در بسیاری از موارد معضلات مزمن از جمله عوامل ایجاد ضایعات ششگانه در تولید هستند و به دلیل عادت سیستم به این معضلات ، شناسایی و حذف آنها دشوار است.
بنابراین به منظور حذف ضایعات مزمن که اثر بخشی سیستم را کاهش می‌دهند، می‌توان توصیه‌هایی را مدنظر داشت:
حذف خرابی‌های اضطراری، بهبود آماده‌سازی و تنظیم تعمیرات، کاهش زمانهای حرکت بدون تولید، بهبود سرعت ماشین و کاستن اشکالات کیفیتی از جمله این توصیه‌ها است.
از طرف دیگر به منظور افزایش اثر بخشی و نیز کاهش ضایعات ششگانه، اقداماتی باید به وسیله کارکنان بهره‌بردار صورت پذیرد که شامل موارد زیر است:
تمیزکاری ، روانکاری، آچارکشی، بررسی روزانه فرسایش، سرویس‌های ساده، بازرسی‌های دوره‌ای و تشخیص حالتهای غیرطبیعی از جمله اقداماتی است که کارکنان باید انجام دهند.

نتیجه‌گیری
جهت دستیابی به بهره‌برداری هر چه بهتر در نیروگاهها با استقرار تعمیرات بهره‌ور فراگیر، بعضی از توصیه‌ها به شرح زیر ارائه می‌شود
استقرار سیستم مشارکت کارکنان به صورت فراگیر در نیروگاه و ذخیره‌سازی، تجزیه و تحلیل سوابق تجهیزات به منظور تشخیص تجهیزاتی که دارای نواقص مزمن هستند و ریشه‌یابی علل بروز تکرار نواقص جزو توصیه‌های مزبور است.
ایجاد زمینه همکاری و تفاهم میان پرسنل تعمیرات و پرسنل بهره‌برداری، ارتقای سطح دانش و تخصص پرسنل بهره‌برداری به منظور کسب توانایی در انجام بعضی از فعالیتهای نگهداری و تعمیرات از قبیل: تمیزکاری، تعویض فیلترهای هوا یا آب و … نیز جزو این مسایل است.
برگزاری دوره‌های آموزشی برای تمامی کارکنان، شناسایی منابع بروز تلفات و ضایعات در نیروگاهها به ویژه ضایعات ششگانه مطرح شده و اتخاذ روشهای مناسب برای حذف آنها نیز باید انجام شود.
تعریف اهداف مورد انتظار از طرف مدیریت از قبیل: درصد قابل قبول خرابیها و درصد مورد انتظار توقف‌های ناخواسته واحد پس از استقرار سیستم و جلوگیری از فرسودگی تجهیزات با اجرای تنظیم فعالیتهای (P.M.) نیز باید به انجام برسد.

نوشته تعمیرات نیروگاه اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

دانلود رایگان مجله Architectural Record ژانویه ۲۰۱۵

$
0
0

با جدیدترین شماره مجله پرطرفدار و به روز Architectural Record در خدمت شما بازدیدکنندگان عزیز هستیم. در ادامه مطلب شما میتوانید این نسخه از مجله را بصورت رایگان از لینک زیر دریافت کنید.

Architectural Record ژانویه ۲۰۱۵

نوشته دانلود رایگان مجله Architectural Record ژانویه ۲۰۱۵ اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

کارگاه آموزش مدیریت ریسک پروژه Project Risk Management

$
0
0

در این مطلب آموزشی فایل آموزش مدیریت ریسک پروژه نوشته فرناد نصیر زاده مدرس دانشگاه علم و صنعت و تربیت مدرس برای دانلود قرار داده شده است که با ورود به لینک داده شده می توانید آموزش مدیریت ریسک پروژه را دانلود کنید.

مطالب مدیریت ریسک پروژه

ارایه مفاهیم و تعاریف اولیه ریسک و مدیریت ریسک فرآیندهای مدیریت ریسک پروژه برنامه ریزی ریسک شناسایی ریسک آنالیز کیفی و کمی ریسک پاسخ دهی به ریسک کنترل ریسک تخصیص ریسک و چگونگی انجام آن معرفی نرم افزارهای تجاری مدیریت ریسک معرفی کاربردهای مختلف فرآیند مدیریت ریسک تعیین قیمت پیشنهادی در مناقصه انتخاب سیستم بهینه اجرای پروژه ارایه نتایج حاصل از پیاده سازی فرایند مدیریت ریسک بر روی چند پروژه واقعی اجرا شده در ایران که همگی در این فایل آورده شده است و با ورود به لینک زیر می توانید دانلود کنید:

کارگاه آموزش مدیریت ریسک پروژه

نوشته کارگاه آموزش مدیریت ریسک پروژه Project Risk Management اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

دانلود جزوه شبکه های عصبی دانشگاه خواجه نصیر

$
0
0

جزوه شبکه های عصبی دانشگاه خواجه نصیر

شبکه های عصبی یکی از درس هایی است که اکثریت دانشجویان نیازمند فراگیری آن هستند و محدود به یک رشته و یک گرایش نیست. تعریف کلی شبکه های عصبی به صورت زیر است:
شبکه های عصبی بر اساس رفتار شناسی ماشین های بیولوژیکی موجودات زنده طراحی شده است. هدف نهایی ما برای استفاده از این شبکه ها قادر بودن به یادگیری در حین انجام فرایند است.
در اینجا جزوه شبکه های عصبی دانشگاه خواجه نصیر رو جهت استفاده دوستان قرار میدیم، امیدوارم مورد توجه دوستان قرار گیرد.

جزوه شبکه های عصبی

 

فهرست مطالب

فصل اول : مقدمه ای بر شبکه های عصبی
فصل دوم : ارائه ساختارهای مختلف شبکه های عصبی
فصل سوم : ارائه مفاهیم پایه در آموزش شبکه های عصبی بر اساس الگوریتم پس انتشار خطا
فصل چهارم : بررسی روشهای مختلف آموزش در شبکه های عصبی
فصل پنجم : بهبود الگوریتم پس انتشار خطا
فصل ششم : شبکه های عصبی بازگشتی
فصل هفتم : شبکه های حافظه دار و گاما
فصل هشتم : شبکه های عصبی مدل مخچه
فصل نهم : شبکه عصبی بیزین
فصل دهم : شبکه عصبی مثلثاتی
فصل یازدهم : شبکه عصبی ویولت
فصل دوازدهم : شبکه عصبی کانولوشنال
فصل سیزدهم : کاربرد شبکه های عصبی در شناسایی، پیش بینی و کنترل سیستم ها

 

دانلود جزوه در دانلود جزوه شبکه های عصبی دانشگاه خواجه نصیر

نوشته دانلود جزوه شبکه های عصبی دانشگاه خواجه نصیر اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

دانلود پروژه ایستگاه های تقویت فشار انتقال گاز

$
0
0

پروژه ایستگاه های تقویت فشار انتقال گاز

همچنانکه می دانیم رشد تقاضا جهت مصرف انرژی در هر کشور تابعی از سطح زندگی و رفاه عمومی مردم و تجهیزات و امکانات موجود جهت تولید و رفع نیازهای آنان می باشد. امروزه ۷۵ درصد انرژی مورد نیاز جهان از نفت و گاز تامین می شود در نتیجه مصرف روزافزون انرژی و در نتیجه رشد تقاضای آن از یک سو و رو به پایان بودن منابع نفتی در آینده ای نزدیک از سمتی دیگر و با عنایت به جایگاه ایران در بین کشورهای دارای منابع غنی گاز طبیعی اهمیت این صنعت رو به رشد بیشتر نمایان می گردد.
ایران با داشتن ۲۸ تریلیون متر مکعب تقریبا معادل ۱۸ درصد ذخایر ثابت شده گاز جهان را در اختیار دارد و به عنوان دومین کشور بزرگ دارنده گاز طبیعی مطرح است. در این میان روسیه با داشتن ۳۰ درصد، اولین کشور و پس از ایران نیز کشورهای قطر با ۹ درصد، امارات ۴ درصد و عربستان سعودی با ۷/۳ درصد و… قرار دارند.
امروزه نفت و گاز نقش مهم و انکار ناپذیری در تامین انرژی جهان دارند. با توجه به محدود بودن منابع نفتی و مزایای متعدد سوخت گازی، نقش گاز پر رنگ تر گردیده به طوری که منابع گازی جای خود را در جهان به عنوان یکی از منابع اصلی تامین انرژی بیش از پیش باز نموده است.
شرکت ملی گاز ایران نیز در سال ۱۳۴۴ تاسیس و اولین خط لوله سراسری به قطرهای ۴۲ و ۴۰ در سال ۱۳۴۹ شمسی جهت انتقال گاز ایران به کشور شوروی سابق از پالایشگاه بیدبلند تا آستارا کشیده شد و هزینه این لوله کشی و ایستگاه های تقویت فشار روی آن به همراه هزینه احداث کارخانه های ذوب آهن اصفهان و ماشین سازی اراک توسط صادرات گاز به این کشور پرداخت گردید.
سولفید هیدروژن و دی اکسید کربن به علت دارا بودن خواص خورندگی، شن و ماسه، آب شور و نیتروژن از ارزش حرارتی گاز می کاهند ، پالایشگاه ها وظیفه تصفیه این ناخالصی ها را به عهده دارند. می دانیم که گاز برای حرکت از نقطه ای به نقطه دیگر به اختلاف فشار نیاز دارد. یعنی گاز از نقطه با فشار بیشتر به نقطه با فشار کمتر خواهد رفت. البته گاز پس از استخراج دارای فشار بالایی گاه تا ۱۳۰۰PSI می باشد ولی در طی مسیر خود باید از مناطق کوهستانی و پستی و بلندی های زیادی عبور کند و البته عبور از این مناطق نیازمند غلبه بر عواملی همچون افزایش ارتفاع ، اصطکاک گاز درون لوله و اتصالات مربوطه می باشد.
طبق قانون برنولی و با در نظر گرفتن گاز طبیعی به عنوان گاز کامل خواهیم داشت:
کاهش فشار بین دو نقطه متناسب است با مجموع تغییرات سرعت، ارتفاع و افت فشار ناشی از اصطکاک گاز با خط لوله و اتصالات مربوطه. علاوه بر این انشعابات و مصارفی که در طول مسیر از خطوط لوله سراسری گرفته می شود باعث افت فشار می شود. ایستگاه های تقویت فشار گاز همچنان که از نامشان پیداست این افت فشارها را در طول مسیر جبران خواهند نمود. در ضمن گاز ماده ای تراکم پذیر بوده و می توان با افزایش فشار حجم آن را کاهش داد و در نتیجه حجم بیشتری از گاز را در شرایط استاندارد انتقال داد.

 

دانلود در دانلود پروژه ایستگاه های تقویت فشار انتقال گاز

نوشته دانلود پروژه ایستگاه های تقویت فشار انتقال گاز اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.


دانلود رایگان موتور رندر Raylectron برای اسکچاپ

$
0
0

سلام خدمت بازدیدکنندگان محترم امروز برای شما پلاگینی از سری پلاگینهای نرم افزار اسکچاپ رو آماده دانلود کردیم. این موتور رندر یکی از ساده ترین و قدرتمندترین موتورهای رندرگیری در اسکچاپ هستش که توسط اون شما میتونید براحتی از صحنه های مدل شده و انیمیشن های ساخته شده در نرم افزار رندر بگیرید.

برای دانلود این موتور از لینک زیر استفاده کنید.

موتور رندر قدرتمند Raylectron برای اسکچاپ (همراه با کرک)

نوشته دانلود رایگان موتور رندر Raylectron برای اسکچاپ اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

کتاب مهاجرت و شهرنشینی در ایران |سایت نواندیشان

$
0
0

کتاب مهاجرت و شهرنشینی در ایران که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور که سال ۱۳۸۲ تهیه شده و شامل مباحث زیر هستش رو به صورت PDF از لینک داده شده می تونید دانلود کنید.

فهرست مطالب کتاب مهاجرت و شهرنشینی در ایران

فصل اول: مهاجرت به جامعه شهری قبل از اولین سرشماری عمومی در ایران
فصل دوم: مهاجرت به جامعه شهری طی دوره ۷۵-۱۳۳۵
مرور کلی بر روند شهرنشینی در ایران طی سال های ۷۵-۱۳۳۵
برآورد غیرمستقیم مهاجرت به جامعه شهری بین سال های ۷۵-۱۳۳۵
مهاجرت به جامعه شهری کشور بر اساس اطلاعات سرشماری های نفوس ۷۵ – ۱۳۳۵
فصل سوم: خصوصیات جمعیتی مهاجران به شهرها

  • ساختار سنی
  • ساختار جنسی
  • علل مهاجرت

فصل چهارم: رابطه مهاجرت و کلانشهرها
فصل پنجم: سیاست های مهاجرتی و برنامه ریزی شهری
فصل ششم: آینده نگری شهرنشینی و مهاجرت

دانلود کتاب مهاجرت و شهرنشینی در ایران

نوشته کتاب مهاجرت و شهرنشینی در ایران | سایت نواندیشان اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

دانلود کتاب آشنایی با وظایف مدیریت خدمات شهری

$
0
0

کتاب آشنایی با وظایف مدیریت خدمات شهری که سال ۸۶ توسط معاونت آموزشی جهاد دانشگاهی برای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور تهیه شده رو به صورت PDF از لینک داده شده می تونید دانلود کنید.

در کتاب آشنایی با وظایف مدیریت خدمات شهری می خوانیم:

تعریف فضای سبز و انواع آن
ضوابط مکانیابی و ایجاد فضاهای سبز
قوانین و آیین نامه های مربوط به حفظ و گسترش فضای سبز
نقش پارک به عنوان مراکز تفریحی و توریستی
مدیریت مواد زاید جامد شهری در ایران
منابع تولید و انواع مواد زائد و جامد
شیوه های جمع آوری و حمل مواد زائد شهری
نحوه بازیافت مواد زائد جامد شهری
ماشین آلات مورد استفاده در جمع آوری و حمل مواد زائد شهری
نحوه امحاء مواد زائد با توجه به شرایط شهرهای کشور
فرآیند مختلف تولید کمپوست (محاسن و معایب)
زباله های بیمارستانی و صنعتی خطرناک و شیوه جمع آوری و امحاء آنها
خصوصی سازی جمع آوری و امحاء مواد زائد جامد (محاسن و معایب)
شناخت شهر از جهت استقرار ایستگاه های آتش نشانی – اطفاء حریق
آشنایی با ستاد حوادث غیرمترقبه و کمیته کاهش اثرات بلایای طبیعی
آشنایی با شیوه های مشارکت مردم در زمینه عملیات امداد و نجات
آشنایی با تأسیسات و تجهیزات کشتارگاه
ملاحظات زیست محیطی در کشتارگاه ها
وظیفه ایجاد غسالخانه و آرامستان و ملاحظات طراحی، زیست محیطی و نگهداری آن
جلوگیری از سد معبر

دانلود کتاب آشنایی با وظایف مدیریت خدمات شهری

نوشته دانلود کتاب آشنایی با وظایف مدیریت خدمات شهری اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

کتاب تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و ایران (چهار فصل اول)

$
0
0

کتاب تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و ایران (از دهه ۱۹۳۰ تا به امروز) نوشته واراز مرادی مسیحی و مهرشاد خلج هستش که ۴ فصل اولش رو که شامل مطالب زیر میشه می تونید از لینک داده شده دانلود کنید.

فهرست مطالب کتاب تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و ایران:

بخش اول: تئوری های برنامه ریزی شهری

فصل اول: طبقه بندی تئوری های برنامه ریزی

بخش دوم: مفاهیم، طبقه بندی و روند تحولات برنامه ریزی شهری

فصل دوم: روند تحولات برنامه ریزی شهری قرن بیستم

فصل سوم: دور اول – دوران طرح های جامع (۱۹۶۰-۱۹۳۰ میلادی)

فصل چهارم: دوره دوم – دوران برنامه ریزی فرآیندی (۱۹۸۰-۱۹۶۰ میلادی

فصل پنجم: دوره سوم – دوران برنامه ریزی دموکراتیک (۱۹۸۰ تا به امروز)

فصل ششم: رویکردهای طراحی و برنامه ریزیش هری متأثر از دوران برنامه ریزی دموکراتیک

بخش سوم: برنامه ریزی مدیریت و توسعه شهری در کشورهای در حال توسعه

فصل هفتم: نقش نوین شهرها و دیدگاه های جدید در برنامه ریزی توسعه شهری

فصل هشتم: مدیریت شهری در کشورهای در حال توسعه و نیاز به دیدگاه های نوین در مسئله مدیریت شهری

فصل نهم: روند تحولات برنامه ریزی شهری در کشورهای در حال توسعه

بخش چهارم: مقوله کلان شهرها در نیم قرن اخیر

فصل دهم: چگونگی رویارویی با مقوله کلانشهرها در نیم قرن اخیر

فصل یازدهم: تحولات در نگرش به تعیین اندازه شهرها در سال های اخیر

فصل دوازدهم: رویکردهای مختلف برنامه ریزی شهری نسبت به تمرکز شهری

بخش پنجم: مشارکت مردمی در برنامه ریزی توسعه و مدیریت شهری

فصل سیزدهم: چارچوب نظری مشارکت مردمی

فصل چهاردهم: مشارکت مردم در برنامه ریزی و توسعه شهری

فصل پانزدهم: مشارکت مردم در برنامه ریزی و توسعه شهری در ایران

بخش ششم: نظام برنامه ریزی شهری در ایران

فصل شانزدهم: سلسله مراتب نظام برنامه ریزی شهری در ایران

فصل هفدهم: مشکلات و محدودیت های نظام برنامه ریزی شهری در ایران

دانلود کتاب تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و ایران

نوشته کتاب تحولات برنامه ریزی شهری در جهان و ایران (چهار فصل اول) اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

مدیریت مصرف برق

$
0
0

مدیریت مصرف برق

بر اساس آمارهای منتشر شده در جذب و به‌کارگیری نیروی انسانی کارآمد و نخبه، صنعت برق ایران بسیار موفق عمل کرده است و یکی از قوی‌ترین و کارآمدترین بدنه نیروی انسانی را در خود جای داده است. گواه این ادعا، پیشرفت‌هایی است که در صنعت برق چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی به وقوع پیوسته است و می‌رود تا ایران را بر اساس چشم‌اندازها و برنامه‌های توسعه‌ای به مقام نخست منطقه‌ای و یکی از قدرت‌های مهم جهانی در این زمینه تبدیل نماید. با وجود تنگناهای اقتصادی و چالش‌های مهم صنعت برق کشور، پیشرفت‌هایی که در بخش‌های مختلف این صنعت در سال‌های اخیر صورت گرفته‌است، بسیار چشم‌گیر بوده‌است. در بخش تولید و ساخت نیروگاه‌ها، ایران تنها سازنده توربین‌های گازی در منطقه است و در بخش توزیع نیز به درصد بالایی از خودکفایی دست یافته است. با این حال چالش‌های مهمی مانند رشد مصرف، کمبود منابع مالی و میزان بالای مصرف برق توسط مردم از نگرانی‌های گذشته و کنونی صنعت برق کشور بوده‌است.
بر اساس آمارها، متوسط رشد جهانی مصرف انرژی الکتریکی حدود ۳ درصد است، این میزان در ایران بین ۸ تا ۱۰ درصد تخمین زده می‌شود که خود بیان‌گر حدود ۳ برابر متوسط جهانی رشد مصرف برق در کشور است. منابع مالی وزارت نیرو که باید صرف توسعه و راه‌اندازی نیروگاه‌ها، توسعه و احداث شبکه‌های انتقال و توزیع شود به هیچ عنوان کافی نیست و صرف‌نظر از مشکلات نقدینگی که پس از هدفمندی یارانه‌ها صنعت برق را به‌خود دچار نمود و بسیاری از پروژه‌ها را به توقف و تعطیلی کشاند، مشکل نقدینگی همواره با صنعت برق همراه بوده است و توجه به خصوصی‌سازی در صنعت برق که رشد چشمگیر بخش خصوصی را در بحث فناوری‌های نوین و صنعت پیمانکاری در پی داشت، حکایت از توان اندک دولت‌ها نسبت به آهنگ رشد مصرف است.
آمار دیگری که ایجاد نگرانی همراه با چاره‌اندیشی دارد، میزان بالای مصرف برق است که در آمارهای اعلام شده جدید، چهار برابر متوسط جهانی را نشان می‌دهد.
رشد ۸ یا ۱۰ درصدی مصرف برق را به اعتقاد کارشناسان باید از منابع مختلف انرژی تامین نماییم و توجه به انرژی‌های پاک و استفاده از تنوع روش‌ها برای تامین انرژی آینده به‌عنوان یکی از سیاست‌های بخش انرژی اعلام و حرکت‌های بسیار خوبی را به‌دنبال داشته‌است. استفاده از انرژی خورشیدی و انرژی باد با توجه به پتانسیل‌های موجود در کشور مورد تاکید وزارت نیرو می‌باشد و گسترش این فناوری‌ها در دستور کار دولت برای بخش انرژی قرار دارد، استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای در بخش نیروگاهی هم یکی از این مورد است که نمونه آن نیروگاه بوشهر و برنامه‌هایی برای ساخت تعداد بیشتر نیروگاه‌های هسته‌ای در کشور است.
شاید رشد مصرف برق در نگاه نخست نوید دهنده‌ی توسعه کشور با توجه به ساختار جمعیتی و در حال توسعه بودن کشور باشد، اما وقتی بدانیم، بخشی از این آهنگ رشد مصرف مربوط به استفاده ناصحیح و بی‌رویه از انرژی الکتریکی است که در سایر بخش‌ها هم مشکل ایجاد می‌نماید، ما را وادار خواهد نمود تا چاره‌ای فراتر از اقدام‌های گذشته بیاندیشیم و دست‌کم این سوال را مطرح کنیم در این مصرف بی‌رویه، کدام یک کوتاهی کرده‌اند؛ مردم یا مسوولان؟
در این که فرهنگ عمومی مصرف در کشور ما از سطح مطلوبی برخوردار نیست هیچ جای بحث نیست و همه ما قبول داریم که درست مصرف کردن را در برنامه زندگی نداریم. آمار مصرف برق، آب، گاز، بنزین و سایر کالاها و خدمات همه نشان از زیاده‌روی مصرف دارد این در حالی است که آموزه‌های دینی و فرهنگی بر مصرف صحیح و درست هرآن‌چه در اختیار داریم تاکید دارند. این آمار مصرف بالا در آب و گاز و برق هر ساله ما را در شروع فصل گرما برای برق و آب و در آغاز فصل سرما برای گاز با هشدارهای جدی مسوولان مواجه می‌نماید.
اما آیا تنها مسوولیت مدیران و سیاست‌گذاران هشدار دادن است و پست‌های مدیریتی تنها جایگاهی برای صدور آلارم‌های مختلف است؟
هشدارهایی که در ارتباط با موضوع مصرف برق برای مردم صادر می‌کنیم، از جنس همان هشدارهایی است که برای مصرف سوخت خودروها صادر کرده‌ایم. مرتب از مردم می‌خواهیم بنزین کم‌تری مصرف کنند و بعد خودروهای با مصرف بالای سوخت را به خیابان‌ها روانه می‌کنیم. ما در مصرف برق قرار نیست کم‌تر مصرف کنیم، باید بهینه مصرف کنیم، چرا که بسیاری از مصرف‌ها ضروری و لازمه زندگی است. می‌توان لامپ رشته‌ای را با لامپ کم مصرف جای‌گزین نمود، اما نمی‌توان در خاموشی نشست و آن را بهینه سازی مصرف نام نهاد. این‌همه وسایل پر مصرف برقی را روانه بازار می‌کنیم و بعد از مردم می‌خواهیم کم‌تر مصرف کنند. این مردم نیستند که انرژی برق را بد مصرف می‌کنند، این وسایل غیر‌استانداردی که روانه بازار و خانه‌های مردم کرده و می‌کنیم، انرژی را بد مصرف می‌کنند و هزینه مصرف اضافه را بر مردم و شبکه تحمیل می‌کنند. وسایل غیر‌استانداردی که چند سال بعد باید در یک فراخوان یارانه‌ای از نوع فراخوان لامپ‌های کم‌مصرف از محل زندگی مردم خارج کنیم، که البته توان آن را نخواهیم داشت. بی شک عمر دستگاه‌های برقی غیر‌استاندارد با مصرف بالا از عمر یک لامپ بیشتر است و وقتی در زندگی جای گرفتند به آسانی خارج نخواهند شد و اگر بخواهند خارج شوند هزینه‌های بسیار سنگینی را تحمیل خواهند کرد و البته آلودگی بسیار بزرگ‌تری را به‌وجود خواهند آورد.
برای نخریدن وسایل پرمصرف غیر استاندارد، تنها صدور بخش‌نامه کافی نیست. جلوگیری از ورود و ساخت آن نخستین قدم است و پس از آن راهکارهایی برای جلوگیری از به‌کارگیری آن‌ها در محل زندگی و کار.
مدیریت و بهینه‌سازی مصرف یک ارتباط دو طرفه بین مردم و دست‌اندرکاران است و از عهده تنها یکی دو وزارت‌خانه برنمی‌آید. عزمی ملی و همگانی می‌طلبد. عزمی همیشگی.
نخست باید تولید را بهینه کنیم، چه تولید انرژی و چه تولید وسایلی که انرژی را مصرف می‌کنند، پس از آن انرژی را بهینه منتقل و بهینه توزیع کنیم. بعد از آن شیوه درست مصرف کردن را رعایت کنیم و اگر کمبودی در میزان انرژی احساس می‌کنیم برای تولید و بهره‌برداری از بهترین و پاک‌ترین فناوری‌ها اقدام نماییم.

نوشته مدیریت مصرف برق اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

ایرانیان تاثیر گذار در معماری خاورمیانه

$
0
0

نشریه Architect در سال ۲۰۱۴ اقدام به معرفی ۵۰ معمار تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه نمود. این لیست متشکل از ۲ گروه می باشد.

گروه اول که شامل ۱۰ چهره بین المللی که تاثیر بسزایی در منطقه دارند، عبارتند از : Lord Foster Jean Nouvel – Adrian Smith – Zaha Hadid – Rem Koolhaas – Frank Gehry – Thomas Heatherwick – George Efstathiou- Shigeru Ban – Renzo Piano

همچنین از ۴۰ نفر که حضور مداومی در حوزه خاورمیانه داشته اند و تعهد خود را به این بخش از جغرافیای جهانی نشان داده اند نیز تقدیر شد.

در بین این ۴۰ نفر نام ۴ معمار ایرانی به چشم می خورد. علیرضا تغابنی، کورش حاجی زاده، فرشادکازرونی – آذین سلطانی و رضا مفاخر به ترتیب رتبه های بیست و یکم ، بیست و نهم ، سی و پنجم و سی و نهم را در این لیست به خود اختصاص داده اند.

همچنین در لیست معمـاران تاثیــرگذار در سـال ۲۰۱۴ نــام معمــاران شاخصی همچـون Brian Johnson- Simon Moon – Shams Naga – Murat and Melkan Tabanlioglu به چشم می خورد.

خاطر نشان می گردد که در سال ۲۰۱۳ نیز کورش حاجی زاده در این لیست رتبه بیست و دوم را به خود اختصاص داده بود.

نوشته ایرانیان تاثیر گذار در معماری خاورمیانه اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

آشنایی با چیلرها

$
0
0

آشنایی با چیلرها

یکی از نیازهای هر ساختمانی تامین سرمایش آن در فصل تابستان است ، این مهم در ساختمانهای بزرگ با استفاده از چیلر انجام می پذیرد ، چیلرها معمولاً در دو نوع جذبی و تراکمی ساخته می شوند بدلیل مصرف برق زیاد توسط چیلرهای تراکمی (کمپرسوری) امروزه چیلرهای جذبی از استقبال خوبی در میان مهندسین مشاور و صاحبان ساختمانهای مسکونی و اداری برخوردار شده اند ،این نوع چیلرها بجای انرژی برق از انرژی حرارتی برای تولید سرما استفاده مینمایند و دارای قطعات متحرک کمتری نسبت به انواع کمپرسوری هستند و با توجه به ماهیت چرخشی کار پمپهای مورد استفاده در آنها میزان خرابی و هزینه های مربوط به تعمیرات آنها کمتر از انواع تراکمی می باشد ، همچنین صدای آنها بسیار کمتر از انواع تراکمی بوده و تقریباً بدون لرزش هستند ، با در نظر گرفتن هزینه های جنبی از جمله هزینه مربوط به خرید امتیاز برق و دیماند مربوطه و همچنین هزینه های جاری چیلر تراکمی ، چیلرهای جذبی از نظر اقتصادی نیز دارای مزیت قابل توجهی هستند ، انواع مختلفی از چیلرهای جذبی عبارت‌اند از:

۱. چیلرهای آب گرم ضد کریستال
۲٫ چیلرهای بخار تک اثره
Single Effect)
۳٫ چیلرهای بخار دو اثره
Double Effect)
۴٫ چیلرهای شعله مستقیم (Direct Fired)عملکرد چیلرهای جذبی
۱٫ اواپراتور: مبرد توسط سیستم توزیع خاصی بصورت کاملاً یکنواخت روی دسته لوله های آب برگشتی از ساختمان ریخته و بدلیل فشار پائین محفظه اواپراتور تبخیر شده و باعث سرد شدن آب داخل لوله ها می‌شود .

۲٫ ابزربر: لیتیوم بروماید توسط سیستم توزیع بصورت کاملاً یکنواخت روی لوله ها میریزد ، بخار مبرد تولید شده در اواپراتور توسط محلول لیتیوم بروماید در ابزربر جذب می گر دد ، به دلیل عدم استفاده از سیستم قدیمی نازل در توزیع لیتیوم بروماید امکان گرفتگی یا افتادن نازل و همچنین ریختن مایع بدون تماس با لوله ها در اثر پاشش توسط نازل وجود ندارد .

۳٫ ژنراتور : محلول لیتیوم بروماید که پس از جذب بخار مبرد در ابزربر رقیق شده برای احیا شدن وارد ژنراتور شده و حرارت می بیند، در اثرحرارت دریافتی بخار مبرد از لیتیوم بروماید جدا شده و محلول لیتیوم بروماید غلیظ شده برای استفاده مجدد از طریق مبدل حرارتی راهی ابزربر می شود .

۴٫ کندانسور: بخار مبرد تولید شده توسط ژنراتور در کندانسور بدلیل تبادل حرارت با آب ورودی از برج خنک کننده تقطیر شده و جهت استفاده مجدد راهی اواپراتور می شود .چیلرهای آب گرم ضد کریستالچیلرهای آب گرم ضدکریستال وسیله ای مناسب جهت استفاده درساختمانهای اداری و مسکونی با زیربنای متوسط اند ، که مایل به داشتن دستگاهی با راهبری ساده و بدون دردسر هستند ، برخی مزایای این چیلرها بطور خلاصه عبارت‌اند از :

۱٫ عدم بروز مشکل کریستالیزاسیون: کریستالیزاسیون یکی از معضلات اصلی سایر انواع چیلرهای جذبی میباشد لیکن در چیلرهای آب گرم ضد کریستال بدلیل تمهیدات انجام شده ، این مشکل اصولا وجود ندارد ، این مسئله از اهمیت بالائی برخوردار است زیرا در یک ساختمان مسکونی یا اداری با زیربنای متوسط تیم نگهداری تأسیسات ساختمان معمولاً از توانائی فنی و علمی کافی برای غلبه برمشکلات ناشی از بروز پدیده کریستالیزاسیون برخوردار نبوده و لذا استفاده ازسایر انواع چیلر جذبی میتواند باعث اختلال پی درپی در سرمایش ساختمان در اثر مسائلی مانند تغییرات دمای هوا ، قطع و وصل برق ، تغییر بار ساختمان و عوامل دیگر شده و هزینه های گزافی را نیز به ساکنان تحمیل نماید .

۲٫ عدم وجود مشکل قطع برق: قطع ناگهانی برق میتواند باعث بروز پدیده کریستالیزاسیون بدلیل عدم انجام فرآیند رقیق سازی گردد ، اما در این چیلرها بدلیل عدم نیاز به این فرآیند قطع ناگهانی برق هیچ مشکلی ایجاد نمینماید ، این چیلرها نیازی به تعبیه برخی لوازم جنبی گرانقیمت از جمله ژنراتور برق اضطراری و … ندارند .

۳٫ عدم نیاز به شیر سه راهه در مسیر برج خنک کننده: حساسیت زیاد چیلرهای جذبی به دمای آب برج خنک کننده باعث نیاز به استفاده از یک شیر سه راهه موتوری در مسیر آب برج خنک کننده می گردد ، در چیلرهای ضدکریستال به دلیل عدم وجود این حساسیت نیازی به نصب این وسیله گرانقیمت نیست .

۴٫ استفاده از دیگ آب گرم موجود در ساختمان: این چیلرها از آب گرم تولید شده توسط دیگ آب گرم ساختمان برای تولید سرما استفاده می نمایند ، از آنجا که وجود این دیگ برای گرمایش فصل زمستان ضروریست نیازی به سرمایه گذاری اضافی در این زمینه نمی باشد .

۵٫ عدم نیاز به تأسیسات گرانقیمت و پرهزینه بخار: با توجه به استفاده این چیلرها از آب گرم ، نیازی به تعبیه سیستم‌های بخار (مورد نیاز در چیلرهای جذبی تک اثره) که نگهداری آنها مشکل و پرهزینه است نمی باشد.

۶٫ نگهداری و راهبری بسیار ساده: نگهداری و راهبری ساده این چیلرها از مزایای مهم آنهاست ، زیرا نیازی به حضور اوپراتور متخصص در زمینه چیلر جذبی وجود ندارد و اوپراتور موتورخانه با یک آموزش چند ساعته میتواند از عهده نگهداری این دستگاه برآید .

۷٫ قابلیت اعتماد بالا: با توجه به آنچه که ذکر شد ، این چیلرها از قابلیت اعتماد بالایی برخوردار بوده و میتوانند سرمایش راحت و بدون دردسری را تامین نمایند .

۸٫ مزایای اقتصادی: این چیلرها از نظر هزینه اولیه سیستم های جنبی و همچنین هزینه های جاری به صرفه تر از انواع مشابه هستند .چگونگی عملکرد چیلرهای جذبی ضد کریستالچیلرهای جذبی ضد کریستال بل ساختار خاص خود قابلیت کار با غلظت پائین لیتیوم بروماید ( ۵۸% بجای %۶۴ در سایر انواع ) را دارا می باشند که این مهم باعث عدم بروز پدیده کریستال در این چیلرها میگردد.

برای درک بهتر موضوع ، بررسی منحنی Duhring Diagram میتواند مفید واقع شود . محور افقی این منحنی دما و محور عمودی فشار است ، خطوط مایل غلظت های مختلف و خط پررنگ خط کریستالیزاسیون است ، مسیر پررنگ در این منحنی مربوط به انواع معمولی چیلر جذبی میباشد . غلظت بالا در این چیلرها ۶۴ % است لذا با پائین آمدن دمای خروجی مبدل حرارتی هنگامی که این دما به ۹۸ درجه فارنهایت ( معادل ۳۷ درجه سلسیوس) برسد منحنی خط کریستالیزاسیون را قطع کرده و پدیده کریستال واقع میگردد ، این شرایط میتواند به دفعات در زمان کار چیلر جذبی اتفاق بیافتد ( بدلیل تغییر بار ، تغییر دمای برج و آب گرم ). اما مسیر کم رنگ در این منحنی مربوط به چیلرهای ضد کریستال است . همانگونه که از منحنی پیداست برای اینکه کریستالیزاسیون اتفاق بیفتد باید دمای خروج مبدل به کمتر از ۴۰ درجه فارنهایت (معادل ۵ درجه سلسیوس) برسد که این امر غیر ممکن است زیرا دمای مبدل حتی در بدترین شرایط همواره بیش از ۲۰ درجه سلسیوس میباشد .

لذا همانگونه که سابقه کارکرد چندین ساله تعداد زیادی از چیلرهای فروخته شده نشان می‌دهد تا کنون حتی یک مورد کریستال در این چیلرها گزارش نشده است .چیلرهای جذبی بخار Single effectامتیازات

۱٫ استفاده از بخار با فشار پائین: این چیلرها برای کار با فشار بخار ۱ atmg طراحی و ساخته می‌شوند.

۲٫ راندمان مناسب: چیلرهای بخار Single Effect دارای COP واقعی بالا ۰٫۷ هستند که برای این نوع چیلرها بسیار مناسب و قابل قبول است.

۳٫ سیستم Purge با راندمان بالا سیستم Purge این چیلر ها از نوع Ejector با راندمان بالا بوده که نوع مرسوم در تمامی چیلرهای جذبی روز دنیا می باشد.

۴٫ نصب شیر کنترل روی کندانس: طراحی خاص این چیلرها باعث شده تا بتوان شیر کنترل را بجای بخار ورودی روی کندانس خروجی تعبیه نمود که این امر باعث کوچک شدن شیر کنترل و حذف تله بخار از سیستم میگردد .

۵٫ سیستم کنترل PLC: سیستم کنترل این چیلرها از نوع PLC و با قابلیت های بالا میباشد۶٫ امکان نصب تجهیزات جنبی: سه نوع سیستم جنبی برای راهبری و نگهداری ساده تر این نوع چیلرها بصورت Optionalبر روی آنها قابل نصب میباشد.سیستم‌های جنبی قابل نصب به صورت Optional۱٫ سیستم هوشمند جهت رفع کریستال اتوماتیک :
چیلرهای جذبی Single Effect بصورت استاندارد مجهز به لوله (J-tube) برای رفع کریستالهای خفیف هستند اما برای موارد جدی تر امکان تعبیه یک سیستم هوشمند پیشگیری و رفع کریستال روی چیلر وجود دارد ، این سیستم با ویژه بطور دائم وضعیت PLC استفاده از تعدادی سنسور و یک چیلر را تحت کنترل داشته و در صورت نزدیک شدن به مرحله کریستالیزاسیون و یا شروع کریستال ، بطور اتوماتیک تمهیدات لازم برای رفع آنرا به عمل آورده و پس از رفع کریستال مجدداً چیلر را به شرایط کارکرد معمولی برمیگرداند .

۲٫ سیستم جلوگیری از بروز پدیده کریستالیزاسیون در هنگام قطع برق: از آنجا که در هنگام کار چیلر جذبی محلول در نقاط مختلف چیلر در جریان است ، هنگام خاموش شدن چیلر عملیاتی موسوم به رقیق سازی باید انجام گیرد ، این کار بطور اتوماتیک توسط سیستم کنترل چیلرهای جذبی انجام می‌شود ولی چنانچه برق بصورت ناگهانی قطع شود بدلیل عدم انجام این عملیات ، محلول غلیظ کم کم سرد شده و کریستاله میگردد ، لذا هنگام استارت مجدد لازم است عملیات وقت گیر و احیانا پرهزینه رفع کریستال انجام گیرد . برای اجتناب از این مسئله میتوان سیستمی به نام : PCL (Positive Concentration Limit) را به صورت Optional روی چیلرنصب کرد ، این سیستم که در برخی از معتبرترین انواع چیلر جذبی در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد میتواند در هنگام قطع برق ، عملیات رقیق سازی را با استفاده از مبرد اضافی ذخیره شده برای این منظور و بدون نیاز به برق انجام داده و از بروز پدیده کریستال جلوگیری نماید .

۳٫ سیستم Standby: کاهش بار در یک چیلر جذبی باعث کاهش خود به خودی غلظت محلول لیتیم بروماید میگردد ، از آنجا که چیلر یک سیستم کاملاً بسته است ، مبرد مورد نیاز برای این منظور از مخزن اواپراتور تامین میگردد . لذا معمولاً در بارهای کمتر از ۲۰ % بار نامی مبرد موجود در این مخزن تمام شده و باعث بروز پدیده کاویتاسیون در پمپ میگردد که این پدیده میتواند پمپ مبرد را از بین ببرد . لذا بطورمعمول چیلرهای جذبی نباید از بارهای کمتر از ۱۵ % الی ۲۰ % بار نامی خود کار کنند ، بنابراین در فصل بهار و اوایل پائیز ویا حتی در شبهای تابستان ممکن است این پدیده اتفاق بیفتد ، دراین حال اپراتور باید چیلر را خاموش نماید ، لیکن بدلیل یکنواخت و خسته کننده بودن کار اپراتورها ، آنها معمولاً متوجه این مسئله نشده و این عمل را انجام نمیدهند و لذا بتدریج پمپ مبرد از بین خواهد رفت . برای جلوگیری از این پدیده ، امکان نصب یک سیستم مراقبت میکروپرسسوری روی چیلرهای جذبی وجود دارد که این سیستم میزان بار چیلر را کنترل نموده و هنگامی که این مقدار به کمتر از ۲۰ % بار نامی برسد، چیلر را وارد حالت Standby کرده و با افزایش مجدد بار دوباره بطور اتوماتیک آنرا روشن مینماید ، بنابرا ین چیلر میتواند بدون هیچ اشکالی از صفر درصد الی صد در صد بار نامی کار کند. با تعبیه تجهیزات Optional بالا مقدار زیادی از بار مسئولیت اپراتور نگهدار چیلر کاسته شده و عملا نگهداری و راهبری دستگاه بسیار ساده تر می‌شود ، این مسئله با توجه به کمبود اپراتورهای متخصص در این زمینه میتواند بسیار مفید باشد .رادیاتوردر گذشته موتورهای ژیان و فولکس فاقد رادیاتور بودند و بیشتر این خودرو ها بدرد مناطق خنک می خوردند و بدلیل حجم و توان پایین موتورها امکان حذف سیستم خنک کاری با رادیاتور وجود داشت اما با افزایش قدرت و سرعت خودرو های امروزی امکان خنک کردن موتور ها با هوا منتفی است.

رادیاتور یکی از مهمترین اجزای سیستم خنک کاری خودرو بوده که با تبادل حرارت با هوای جریان یافته پیرامون خود موتور را خنک می کند. البته این انتقال حرارت به آیتم هایی چون دمای هوای جریان یافته، حجم هوای در حال جریان بر روی پره های رادیاتور و میزان بزرگی و شکل طراحی آن بستگی دارد. برای آنکه به اهمیت رادیاتور بیشتر پی ببریم لازمست به این مسأله توجه کنیم که از احتراق بنزین در موتور دمایی در حدود ۲۵۰۰-۲۰۰۰ در جه سانتیگراد حرارت تولید می شود و شما فقط با چند لیتر سیال مثل آب و یا ترکیبی از آب و ضد یخ / ضد جوش بایستی موتور را به دمای بین ۹۰ تا ۹۵ درجه برسانید و آن را خنک کنید. درست است که برای کاهش اصطکاک و انتقال حرارت ناشی حرکت قطعات گردنده مثل میل لنگ و شاتون ها از روغن استفاده می شود ولی خنک کاری به رو انکاری با روغن ختم نشده و استفاده از سیالهای خنک کننده و اجزایی مانند رادیاتور، شکل تکامل یافته تری برای ایفای این مهم بخود می گیرد. خوب است که بدانید قدرت خنک کنندگی آب بیست برابر روغن می باشد و وجود سیستم خنک کاری متکی به رادیاتور و سیال های ضد جوش بخصوص در مناطق گرم جهان نقشی غیر قابل انکار در کاهش دمای موتور ها را دارد.در گذشته موتورهای ژیان و فولکس فاقد رادیاتور بودند و بیشتر این خودرو ها بدرد مناطق خنک می خوردند و بدلیل حجم و توان پایین موتورها امکان حذف سیستم خنک کاری با رادیاتور وجود داشت اما با افزایش قدرت و سرعت خودرو های امروزی امکان خنک کردن موتور ها با هوا منتفی است.

حتی در مورد اتوبوس های ماگیروس که ساخت کشور روسیه بود پس از فروش در ایران بدلیل طراحی خاص و هوا خنک بودن آن مورد استقبال قرار نگرفت و این نوع موتور بیشتر به همان مناطق سرد روسیه می خورد که در صورتی که دمای موتور افزایش می یافت توسط یک فن بزرگ که بر روی موتور نصب شده بود، هوا را مستقیما ًبر روی پره ها (فین ها) موتور به جریان در می آورد و موتور را خنک می کرد.شاید برای شما هم جالب باشد که یکی از دلایل شکست ارتش آلمان نازی به رهبری هیتلر در جنگ سیبری روسیه وجود آب در رادیاتور خودرو های نظامی آن زمان بود که بدلیل یخ زدگی موتورها ارتش آلمان زمین گیر شد. و کمی بعد به دستور هیتلر موتورهای فولکس طراحی و ساخته شد اما فرصت برای آلمانی ها دیگر دیر شده بود. کیفیت رادیاتور به تعداد شبکه ها، تعداد لول ها و شکل طراحی و جنس رادیاتور بستگی دارد. مثلا ًهر قدر تعداد شبکه ها و لول ها بیشتر باشد و نوع طراحی به گونه ای ایجاب کند که هوای بیشتری با رادیاتور در تماس باشد انتقال حرارت بهتر انجام خواهد شد. رادیاتور از فلزات و آلیاژهایی فلزی انتخاب می شود که انتقال حرارت به سهولت امکان پذیر باشد. مثلاً رادیاتورهایی تولیدی با تعداد لول های دو، سه، چهار لول تولید می شود و برای تماس بیشتر هوا با پره ها آنها را بصورت مارپیچ و یا زیگزاک می سازند در خنک کاری موتور بسته به نوع طراحی سیستم خنک کاری موتور از دو نوع سیستم استفاده می شود. در خودرو هایی که از سیستم معمولی با مدار باز Open cooling system)) استفاده می شود منبع انبساط ندارند. خودرو هایی مثل پیکان. اما در خودرو هایی که دارای منبع انبساط بوده و با انبساط و انقباض، سیال به منبع انبساط وارد و خارج می شود (در حال انبساط سیال وارد و در حالت انقباض از منبع خارج می شود) سیستم خنک کننده مدار بسته گفته می شودClosed loop cooling system)) که در این سیستم پرت مایع خنک کننده در حد بسیار ناچیزی بصورت بخار می باشد.

ادامه

نوشته آشنایی با چیلرها اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.


پرورش کرم خاکی برای تغذیه طیور به عنوان منبع پروتئینی

$
0
0

این مطلب در هفت قسمت به صورت کامل پروش کرم خاکی برای تغذیه طیور را به عنوان منبع پروتئینی شرح می دهد که از پودر آن برای تغذیه طیور استفاده می شود.

قسمت اول پرورش کرم خاکی برای تغذیه طیور

تفاوتهای اساسی موجود بین کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته از نظر میزان رشد جمعیت و افزایش تولید غذا، تا مدتها به عنوان مشکل باقی خواهد ماند. (شکل۳). طی سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ نرخ رشد جمعیت در آسیا ۵/۲%، در آفریقا ۴/۲% و در آمریکای جنوبی ۹/۲% بود؛ در صورتی که در آمریکا، کانادا و اروپا این رقم زیر ۱% گزارش شده است.
میزان افزایش سالیانه تولید مواد غذایی در کشورهای توسعه یافته، بین سالهای ۱۹۵۱ تا ۱۹۶۲، ۸/۱% و ۱۹۶۲ تا ۱۹۷۳، ۷/۱% بود، در حالی که این ارقام در کشورهای در حال توسعه بترتیب برابر ۷/۰ و ۳/۰ درصد به ثبت رسیده است. مقدار پروتئین مورد نیاز جمعیت دنیا در حال حاضر به طور متوسط ۲۴۰ هزار تن در روز است که در سال ۲۱۰۰ به ۵۴۰ هزار تن خواهد رسید. چنانچه پروتئین حیوانی ۴۰% از پروتئین مصرفی روزانه را تشکیل دهد، رقم مورد نظر تقریباً معادل ۱۰۰ هزار تن در حال حاضر است و بیش از ۲۴۰ هزار تن در سال ۲۱۰۰ خواهد بود. میانگین متداول مصرف سرانه پروتئین حیوانی در جهان ۲۴ گرم در روز است؛ هر چند از نظر میزان مصرف اختلاف زیادی بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه وجود دارد (جدول۱). ( Bogue, 1996, New Protein Foods)
شکل۲ ـ پیش بینی رشد جمعیت جهان
در حال حاضر، ۲۵% جمعیت زمین بیش از ۳۰ گرم پروتئین حیوانی مصرف می کنند، ۲۵% نیز مصرفی معادل ۱۵ تا ۳۰ گرم دارند، در حالی که ۵۰% از جمعیت، کمتر از ۱۵ گرم پروتئین حیوانی در روز مصرف می کنند. این نحوه، توزیع نشان می دهد که حل موفقیت آمیز مشکل گرسنگی و سوء تغذیه در مورد بخش اعظمی از جمعیت دنیا مشکل است.
شکل ۳ ـ نمودار تولید غذا و رشد جمعیت در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه
بررسی چند سال اخیر نشان دهنده تغییرات قابل توجهی در تولید و مصرف فرآورده‌های پروتئینی بخصوص پودر ماهی است. به علت کاهش تدریجی فیتوپلانگتون های دریازی، تولیدات دریایی در حال کم شدن تدریجی هستند که میزان صید ماهی تأیید کننده این موضوع است. محصول صنعتی ماهیگیری دریایی تا سال ۱۹۶۷ سالانه ۸% افزایش می یافت. سپس یک دوره رکورد آغاز شد و در سال ۱۹۶۹ به طور محسوسی صید ماهی کاهش یافت. در پرو در سال ۱۹۷۱، ۷/۱۲ میلیون تن آنچوویس صید شده بود، اما در سال بعد این رقم تنها ۵/۴ میلیون تن بود.

این امر موجب افزایش سریع قیمت پودر ماهی شد. بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۷۰ قیمت هر تن پودر ماهی ۱۵۶ دلار بود. طی سال ۱۹۷۱ و نیمه اول سال ۱۹۷۲ میانگین قیمت پودرماهی تا ۱۸۰ دلار برای هر تن افزایش یافت. در تابستان سال ۱۹۷۲ به علت مشکلات بزرگی که در صنعت ماهیگیری پرو ایجاد شد، قیمت پودر ماهی تا ۴۲۵ دلار برای هر تن افزایش یافت، در انتهای سال ۱۹۷۳ بهای هر تن پودر ماهی به ۵۲۵ دلار رسید و در سال ۱۹۷۴ از ۶۰۰ دلار فراتر رفت. در سال ۱۹۷۵ به واسطه یک فصل مناسب ماهیگیری، قیمت سریعاً سقوط کرده و به سطح حدوداً ۲۴۰ دلار رسید. اما این تغییر دیری نپایید و قیمت پودر ماهی مجدداً افزایش یافت و در سال ۱۹۷۶ به ۴۱۵ دلار و در سال ۱۹۷۷ به ۵۰۲ دلار رسید. انتظار نمی رود این وضعیت در آینده بهبود یابد….

ادامه مطلب پرورش کرم خاکی برای تغذیه طیور به عنوان منبع پروتئینی

نوشته پرورش کرم خاکی برای تغذیه طیور به عنوان منبع پروتئینی اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس |پاورپوینت زیبا

$
0
0

این پاورپوینت در ۳۱ اسلاید به بررسی بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس می پردازد که با ورود به لینک زیر می توانید این پاورپوینت را دانلود کنید.

بخشی از مطالب پاورپوینت بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس

زندگی بشر به وجود و سلامتی گیاهان زنده وابسته است که نقش بسیار مهمی نیز در زیباسازی مکان‌ها ایفا می­کنند

غالباً اهمیت بیماری ها ناشی از خساراتی است که با بروز اپیدمی یا خسارت معمولی به گیاهان زینتی و محصولات آن‌ها وارد می‌کنند.

طبقه‌ بندی بیماری‌ ها

بر اساس:
– علائم آلودگی
– عضو درگیر‌ (هدف)
– نوع گیاه میزبان
*عوامل بیماریزا :
الف) بیماری‌های مسری ب) بیماری‌های غیر مسری

هدف از مبارزه با بیماری‌ های گیاهی، نجات گونه‌ هایی از گیاهان زینتی است که مورد حمله پاتوژن‌ ها قرار گرفته‌ اند.

روش‌های مبارزه

  • روش‌های قانونی
  •  روش‌های زراعی
  •  روش‌های بیولوژیکی
  • روش‌های فیزیکی
  • روش‌های شیمیایی

شناسایی علایم بیماری‌های گیاهی

الف) ایجاد رنگ غیرطبیعی در گیاه؛

  • ایتوله شده
  • ملانوز
  • کلروز
  • موزائیک

ب) پلاسیدگی؛

ج) لکه‌دار شدن برگ و میوه؛

د) ریزش اندام‌های گیاهی؛

هـ) تغییر شکل و رشد غیرطبیعی در اندام‌های گیاهی؛

  • نانیسم
  • روزت
  • ژیگانتیسم
  • طاولی شدن
  • عدم تقارن
  • غده یا گال
  • جارویی شدن

ر) تغییر استحکام بافت گیاهی؛

و) نکروژ؛

ز) ترشحات گیاهی.

بیماری های باکتریایی گیاهان زینتی

عوامل بیماری زایی باکتریایی روی گیاهان زینتی خسارت های سنگینی به تولید کنندگان آن‌ها وارد می کنند.
مهم‌ترین و متداول‌ترین جنس های بیماری باکتریایی عبارتند از:

  • سودوموناس‌ها
  • اروینیاها Erwinia
  • زانتوموناس­ها
  • اَگروبکتریوم­ها Agrobacterium

دیفن باخیا ،Diffenbachia

گیاهی است از خانواده آراسهArasees، گیاه دائمی همیشه سبز رنگ برگها معمولا سبز تیره و دارای نقاط یا لکه های سفید کرم رنگی در دو طرف رگبرگ اصلی می باشند ساقه ،محکم و توپر می باشد
اغلب ارتفاع این گیاه تا۱۲۰سانتی مترمی رسد و طول و عرض برگها به ترتیب تا۶۰و۲۰سانتی متر میرسند

پاورپوینت بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس را با ثبت نام در تالار گفتگو و با ورود به لینک زیر می توانید دانلود کنید.

پاورپوینت بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس

 

نوشته بیماری های دیفن باخیا و کاکتوس | پاورپوینت زیبا اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

آشنایی با کوپلر (وصله مکانیکی آرماتور) و مزایای آن

$
0
0

کوپلر تبدیل :این گروه از کوپلرها قابلیت به هم پیوستن دو آرماتور با سایزهای مختلف را دارند در حالتی که کوپلر امکان چرخش داشته باشد. هر دو رزوه این نوع کوپلر راستگرد بوده و نحوه بستن آن همانند کوپلر استاندارد می‌باشد. در صورت‌نیاز مصرف‌کننده این نوع کوپلر با هر سایز مورد نیاز تولید می‌شود.

کوپلر جوشی :کوپلر جوشی روشی مناسب برای اتصال آرماتور به سطح یک بنای فلزی را فراهم می کند.یک طرف این نوع کوپلر دارای رزوه های باریک از یک سو می باشد که از کوپلرهای استاندارد کوچک‌تر است.انتهای دیگر این کوپلرها مستقیماً به سطح فلزی جوش خورده اند.این نوع کوپلرها برای سطوح فلزی مناسب
می‌باشند.

کوپلر انتهایی :مهاربندی آرماتورها با بخشی از بتن (اتصال تیر به ستون) بوسیله خم انتهای آرماتور ایجاد می گردد. این امر موجب بوجود آمدن مشکلات بسیاری در موقعیت آرماتور و افزایش تراکم می گردد. کوپلر انتهایی جایگزین خم انتهای آرماتور شده و متعاقباً موجب کاهش تراکم و آسان سازی موقعیت آرماتور می گردد.تحمل نیرو توسط این نوع کوپلرها بر مبنای تئوری مخروط برش در بتن صورت می گیرد.

کوپلر پیچی :کوپلر پیچی روشی مقرون به صرفه برای اتصال دو آرماتور می‌باشد. در استفاده از این نوع کوپلرها نیازی به ایجاد رزوه در انتهای آرماتور نبوده و همچنین نیاز به چرخاندن آرماتور داخل کوپلر نیز نمی‌باشد.

کوپلر 1

انتهای آرماتور در داخل کوپلر توسط دو حائل دندانه دار احاطه شده و پیچ‌های تعبیه شده بر روی کوپلر، روی آرماتور محکم می‌شوند و انتهای مخروطی پیچ‌ها روی آرماتور قرار می‌گیرند.

کوپلر موقعیت :این نوع از کوپلرها برای حالتی طراحی شده‌اند که دو آرماتور قادر به حرکت نبوده و در دو بخش از سازه بتنی مجزا از یکدیگرقرار گرفته‌اند.این کوپلرها از سه بخش قطعه نر، قطعه ماده و مهره قفل‌کننده تشکیل شده‌اند. قطعه نر ، دارای یک رزوه داخلی و یک رزوه خاجی موازی می‌باشد. قطعه ماده نیز داری رزوه داخلی موازی می باشد و مهره قفل کننده برای محکم نگه‌داشتن اتصال بین دو آرماتور هنگامی‌که درجه انطباق صحیح بدست آمده‌باشد استفاده می‌شود

وصله مکانیکی ( کوپلر )

وصله مکانیکی و کوپلر و اتصالات مکانیکی آرماتور و کوپلر استاندارد
با توجه به مشکلات عدیده اجرایی در سازه های سنگین به دلیل استفاده از میلگرد های قطور به کار گرفتن وصله مکانیکی راهگشا بوده و علاوه بر ایجاد اتصال مطمئن و مستحکم تر از ارماتور مصرفی سایر مشکلات جانبی در سازه های بتنی را نیز بر طرف می کند.در هر سازه بتنی در حدود ١۵ درصد ارماتور مصرفی به صورت اورلب در بتن دفن محدودیتهای ایین نامه ایبه ضایعات تبدیل میگردد.با استفاده از اتصالات مکانیکینتنها از دفن ارماتور به صورت پوششی ارماتور جلوگیری به عمل می اورد بلکه ضایعات ارماتور به حداقل کاهش مییابد.

مزایای استفاده از اتصالات مکانیکی نسبقت به اتصال اورلب به شرح ذیل بیان میشود:١-کاهش تراکم ارماتور٢-صرفه جویی در میلگرد مصرفی٣-کاهش هزینه های اماده سازی و نصب۴-قابل استفاده در قطرها و شکل ها و طول های مختلف ارماتور۵-استحکام کافی و تحمل نیروها به هنگام صدمه دیدن ارماتور۶-یکپارچه عمل نمودن ارماتور در محل اتصال٧-در امتداد هم قرار گرفتن محور ارماتورها در محل نصب٨-امکان استفاده از تمام طول شاخه ارماتور و نداشتن ضایعات

مزایای فنی و اقتصادی وصـله مکانیکی میلگرد

کوپلر

استفاده از تکنولوژی‌های جدید برای ارتقاء کیفیت سازه و کاهش هزینه‌های تولید در صنعت ساختمان علاوه بر یک نیاز، یک ضرورت انکار ناپذیر به شمار می‌آید. استفاده از وصله‌های مکانیکی برای وصله آرماتورها در سازه‌های بتنی یکی از راهکارهای بهبود کیفیت در صنعت ساختمان به شمار می‌آید. استفاده از وصله‌های مکانیکی در آیین‌نامه‌ها و استانداردهای بین‌المللی مانند ACI-318 و همچنین در مبحث نهم مقررات ملی ساختمان توصیه گردیده است. با توجه به وجود مشکلات عدیده‌ی اجرایی در سازه‌های بتنی سنگین به دلیل استفاده از میل گردهای قطور،به کارگرفتن وصله‌های مکانیکی راه‌گشا بوده و علاوه بر ایجاد وصله مطمئن، سایر مشکلات جانبی مرتبط با تراکم آرماتور در سازه‌های بتنی را نیز برطرف می‌نماید.
در هر سازه بتنی در حدود ۱۵% آرماتور مصـرفی به صورت وصله پوششی در بتن باقی می‌ماند. با استفاده از اتصالات مکانیکی نه تنها از باقی ماندن آرماتور به صورت مهار پوششی آرماتور جلوگیری می‌گردد، بلکه ضایعات آرماتور نیز به حداقل کاهش می‌یابد.

کوپلر 2

وصله مکانیکی تقریباً در کلیه موارد به دلیل داشتن مزایای فنی و اقتصادی که در ادامه نیز به آن‌ها اشاره می‌گردد، می‌توانند جایگزین وصله‌های پوششی در اعضای بتنی گردند. با این حال موقعیت‌های زیادی نیز وجود دارند که استفاده از وصله پوششی در آن‌ها از نظر عملی امکان پذیر نیست و یا از نظر طراحی استفاده از وصله‌های پوششی مجاز نمی‌باشد. در این خصوص می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) مطابق بند ۱۸-۴-۱-۲ آیین نامه بتن ایران (آبا) و همچنین بند ۹-۱۸-۴-۱-۲ مبحث نهم، وصله پوششی تنها در مورد میل گردهای با قطر کمتر از ۳۶ میلی‌متر مجاز می‌باشد و برای میل‌گرد با قطر ۳۶ میلی‌متر و بالاتر استفاده از وصله مکانیکی و یا جوشی الزامی است. همچنین مطابق بند ۱۲٫۱۴٫۲٫۱ آیین نامه ACI-318 نیز برای آرماتورهای با قطر بیشتر از ۳۶ میلی‌متر استفاده از وصله مکانیکی مورد نیاز می‌باشد و وصله پوششی قابل کاربرد نمی‌باشد.
۲) مطابق بند ۱۸-۴-۲-۳ آیین نامه بتن ایران، بند ۹-۱۸-۴-۲-۳ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و همچنین بند ۱۲٫۱۵٫۶ آیین نامه ACI-318 در قطعات کششی، وصله میل گردها باید تنها به وسیله وصله‌های جوشی و یا مکانیکی مجاز می‌باشد و فاصله وصله‌های در میل گردهای مجاور باید بیشتر از ۷۵۰ میلی‌متر در نظر گرفته شوند.
۳) قطعات کششی به قطعاتی اطلاق می‌گردند که مقدار نیروی کششی در آن‌ها به حدی است که در کل سطح مقطع آن‌ها در کشش قرار می‌گیرد؛ سطح تنش کششی در آرماتورها به حدی است که آرماتورها باید به صورت کامل موثر باشند و یا اینکه پوشش بتنی اندکی در تمامی وجود عضو وجود داشته باشد. برای مثال می‌توان به المان پای قوس‌ها، کش‌های آویزان منتقل کننده بار به سازه تکیه گاهی فوقانی و همچنین به اعضای کششی اصلی در خر پاها اشاره کرد.
۴) در صورتیکه فواصل آرماتورها به ترتیبی باشند که امکان استفاده از وصله پوششی وجود نداشته باشد، باید از وصله مکانیکی استفاده کرد. در این خصوص می‌توان به ستون‌های بتنی سنگین اشاره کرد که در آن‌ها مقدار زیادی آرماتور سایز بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد.
۵) در نقاطی که درزهای اجرایی و یا روند گسترش ساخت در آینده موجب نیاز به پیوستگی کششی آرماتورها می‌شوند، استفاده از وصله مکانیکی بر بجا گذاشتن ریشه‌های بلند برای آرماتورها ترجیح دارند. با حداقل ۳۰ سانتی متر ریشه انتظار تقریباً هر نوع وصله مکانیکی قابل اجرا خواهد بود. در صورتیکه آرماتورها باید در محل وصله به صورت زیگزاگ وصله شوند، مقدار ۳۰ سانتی متر باید افزایش داده شود.
۶) در صورتیکه طول وصله پوششی بر اساس آیین نامه مقدار زیادی داشته باشد، استفاده از وصله مکانیکی بر وصله‌های پوششی ترجیح دارد. در این خصوص می‌توان به آرماتورهای با قطر بالاتر از ۲۸ میلی‌متر، آرماتورهای دارای پوشش اپوکسی و یا گروه میلگردهای ۲ تایی تا ۴ تایی اشاره نمود که در آنها طول مهاری بر اساس آرماتوری با قطر معادل آرماتورهای گروه محاسبه می شود.

مزایای فنی استفاده از وصله مکانیکی در اجزای بتنی

با استفاده از وصله مکانیکی، بر اساس عملکردهای ایجاد شده مزایای فنی زیر در عملکرد سازه و روند اجرایی اجزای بتنی قابل دست‌یابی خواهند بود:

کوپلر 3

شکل۱: استفاده از وصله مکانیکی آرماتور باعث عدم افزایش نسبت آرماتور در محل وصله و امکان استفاده از حداکثر نسبت آرماتور و همچنین ایجاد فضای بیشتر برای بتن‌ریزی مناسبتر می‌گردد.

۱) امکان وصله آرماتورهای با قطر بالا در سازه‌های بتنی سنگین.
۲) کوتاه‌تر شدن طول ناحیه وصله در عضو نسبت به وصله پوششی و عدم نیاز به آرماتور گذاری ویژه در ناحیه وصله و کاهش حجم آرماتورها و ایجاد سهولت در بتن ریزی.
۳) آرایش منظم و فاصله بیشتر میان آرماتورها در ناحیه وصله و در نتیجه ایجاد فضای مناسب برای بتن‌ریزی مطلوب.
۴) ایجاد وصله یکپارچه بین آرماتورها و در نتیجه یکپارچه عمل نمودن آرماتور در محل وصله به هنگام اعمال نیرو‌های رفت برگشتی ناشی از زمین لرزه.
۵) در امتداد هم قرار گرفتن آرماتورها و حذف عملیات خم یک به شش آرماتور در محل وصله (خم S شکل) و در نتیجه انتقال نیرو به طور مستقیم و بدون خروج از مرکزیت.
۶) عدم افزایش نسبت آرماتور در محل وصله و امکان استفاده از حداکثر نسبت آرماتور (۵/۴ درصد) در ظرفیت مقطع ستون بتن آرمه، کاهش بعد ستون و افزایش شکل پذیری مقطع در محل وصله.
۷) امکان وصله بدون محدودیت در هر موقعیتی در سازه بتنی مانند محل مفصل پلاستیک.
۸) در وصله پوششی عامل انتقال بار میان دو آرماتور، وجود بتن محصور کننده در اطراف آن‌ها است و در صورت صدمه دیدن بتن وصله پوششی عمل نخواهد نمود ولی در وصله مکانیکی انتقال بار وابسته به بتن نیست که این ویژگی باعث تأمین مقاومت وصله در تمامی شرایط باربری سازه خواهد شد.
مزایای اقتصادی استفاده از وصله مکانیکی در اجزای بتنی
با استفاده از وصله مکانیکی، بر اساس عملکردهای ایجاد شده مزایای اقتصادی زیر در ساخت اجزای بتنی قابل دست‌یابی خواهند بود:
۱) طول وصله پوششی در حدود ۳۰ درصد از طول مهاری آرماتور بیشتر است. به همین دلیل مخصوصاً در سایزهای بالای آرماتور نسبت وزن وصله پوششی نسبت به طول ۱۲ متری آرماتور مقدار نسبتاً زیادی است. به طور مثال برای آرماتور ۳۲ با اعمال ضرایب مربوطه، وزن وصله پوششی حدود ۱۳ کیلوگرم به دست می‌آید که هزینه آن در مقایسه با هزینه‌های وصله مکانیکی به مراتب بیشتر است.

کوپلر 4

شکل ۲: اکثر مهندسین وصله مکانیکی را به انواع دیگر وصله‌ها همانند همپوشانی و جوشی ترجیح می‌دهند، زیرا وصله مکانیکی هم دارای ثبات بیشتر است و هم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه‌تر می‌باشد.

۲) بر خلاف وصله پوششی که محدودیت استفاده در بعضی محل‌ها (بند ۲۰-۵-۱-۲-۶ آئین‌نامه بتن ایران و همین مطلب در بند ۹-۲۰-۴-۱-۲-۶ مبحث نهم مقررات ملی ساختمان) از جمله اتصالات تیرها و ستون‌ها، در طول معادل دو برابر ارتفاع مقطع از بر تکیه‌گاه و در محل‌هایی که امکان تشکیل مفصل پلاستیک موجود باشد، را دارد وصله مکانیکی (با حفظ شرایطی) در همه این موقعیت‌ها قابل استفاده بوده و به همین دلیل امکان استفاده از آرماتور بدون ضایعات فراهم می‌گردد (معمولاً ۱۵% آرماتورهای خریداری شده در هر پروژه به ضایعات تبدیل می‌گردد).
۳) مطابق بند ۲۰-۵-۲-۲ آئین‌نامه بتن ایران، در ستون‌های بتنی در مناطق لرزه خیز نسبت آرماتور به بتن نباید بیشتر از ۵/۴% باشد و که این محدودیت در محل وصله‌ها نیز لازم‌الاجراست. بنابراین برای دست‌یابی به ظرفیت بالاتر باید ابعاد مقاطع بتنی را بزرگ‌تر در نظر گرفت که این امر هم از نظر اقتصادی و هم از نظر معماری مطلوب نیست. این در حالی است که با استفاده از وصله مکانیکی، درصد آرماتور در محل وصله افزایش نمی‌یابد و رعایت این محدودیت نیز مورد نیاز نمی‌باشد.
۴) مطابق بند ۲۰-۵-۲-۳-۴ آیین نامه بتن ایران، تعداد خاموت‌های مصرفی در محل وصله پوششی تقریباً به دو برابر افزایش می‌یابد که باعث افزایش هزینه میل‌گرد مصرفی خواهد شد ولی با استفاده از وصله مکانیکی که طول بسیار کوتاهی دارد نیاز به بارگیری خاموت بیشتر وجود ندارد و در نتیجه صرفه جویی در مصرف میل‌گرد خاموت را در پی خواهد داشت.
۵) در وصله پوششی برای در امتداد هم قرار دادن محور میل گردها بایستی با خم‌کاری و ایجاد فرم S این امکان فراهم گردد که با افزایش هزینه همراه است. ولی در وصله مکانیکی دو میل‌گرد در امتداد یکدیگر قرار می‌گیرند و نیازی به فرم دادن آرماتور نمی‌باشد.

نوشته آشنایی با کوپلر (وصله مکانیکی آرماتور) و مزایای آن اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

شهروند خوب ، انسان خوب |آیا شهروند خوب همان انسان خوب است؟

$
0
0

مقاله آیا شهروند خوب همان انسان خوب است مرثیه ای در سوگ منابع طبیعی و محیط زیست می باشد که به قلم مجید سراجی کرمانی به مناسب سومین همایش شورایعالی حفظ حقوق بیت المال در اراضی و منابع طبیعی که در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۸۷ در هتل المپیک تهران برگزار شد، نوشته شده است.

انسان فرزانه ای که ۲۳۰۰ سال پیش می زیست و ما او را ارسطو می نامیم پرسش درخور تأملی بیان نمود. شاید بیشماری نابسامانی های امروز از آنجا باشد که در سه دهه قبل آن زمان که جان فشانی های انسان هایی مومن این سرمایه های بزرگ ملی و طبیعی را در پهنه سرزمین ایران برای ما به ارمغان آورد از اندیشیدن درباره این پرسش و پیامدهای پاسخی که باید داد، غفلت نمودیم.

آیا شهروند خوب همان انسان خوب است؟

ارسطو شهروندان را به ناویان قیاس می نماید که یکی پارو می زند، دومی سکان نگه می دارد و سومی دیده بان است اما همه آنها وظیفه ای یکسان درباره ایمنی و سلامت کشتی دارند و هرکس در تأمین آن سهمی دارد. بدینسان شهروندان شریکان اجتماعی اند.

پس از بیان نکته هایی، ارسطو چنین نتیجه می گیرد که فضیلت شهروند خوب نمی تواند همان فضیلت انسان خوب باشد. از جدایی که ارسطو میان فضیلت های انسانی و شهروندی نهاده است پیداست این اندیشمند فرهیخته بر این باور بوده است که درستی، پاکدامنی، راستگویی و پارسایی به عنوان فضیلت های نیک انسانی به تنهایی کافی نیست که دارند این صفات را شایسته بر عهده گرفتن نقشی در اداره و رهبری کشتی اجتماع نماید. بلکه اقدام به این مهم نیازمند فضیلت های شهروندی از قبیل تخصص، تجربه، دانش، مدیریت، دقت، ابتکار و دلسوزی، قانون مداری، انضباط اجتماعی، شناخت منافع ملی و آینده نگری در انجام وظیفه ای است که جامعه با اعتماد به شهروند به دست او سپرده است.

مقاله آیا شهروند خوب همان انسان خوب است را از طریق لینک زیر می توانید دانلود کنید:

شهروند خوب

ارسال کننده: مجید سراجی کرمانی

نوشته شهروند خوب ، انسان خوب | آیا شهروند خوب همان انسان خوب است؟ اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

بررسی و تحلیل ماده ۱۰ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶

$
0
0

مقاله بررسی و تحلیل ماده ۱۰ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ مقاله نخست از سلسله مقالات حقوق اراضی و املاک است که توسط مجید سراجی کرمانی نوشته است.

چکیده مقاله بررسی و تحلیل ماده ۱۰ قانون زمین شهری

شاید در نگاه نخست به نظر آید دامنه حکم بالا تنها دربرگیرنده دستگاه های دولتی و نهادهای مذکور در قانون بوده و توجهی به سایر اشخاص حقیقی و حقوقی ندارد اما از آنجایی که مالکیت دستگاه و نهادهای دارنده زمین در این ماده غالباً مسبوق به مالکیت یا تصرفات مالکانه یا سایر حقوق اشخاص ثالث می باشد آن گونه که سوابق موجود در رویه قضایی حکایت دارد در بسیاری از موارد خدشه در نحوه انتقال حقوق اشخاص ثالث به دستگاه های دولتی و یا احراز فقدان شرایط قانونی برای اقدامات تملکی دستگاه های دولتی یا نهادها و بنیادها (متعاقب اثبات در مرجع صالحه حسب مورد شامل شعب دیوان عدالت اداری، دادگاه های عمومی یا مراجع اختصاصی شبه قضایی) با توجه به عینی بودن حق مالکیت در نظام حقوقی ایران به نوبه خود موجب خدشه در انتقالات بعدی اراضی از دستگاه ها و نهادها به وزارت مسکن و شهرسازی به حکم ماده ۱۰ قانون زمین شهری شده است. واگذاری آن دسته از اراضی که در اجرای ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره برداری جنگل ها و مراتع مصوب ۱۳۴۶ و اصلاحات و الحاقات بعدی آن به عنوان اراضی ملی تشخیص داده شده است از سوی وزارت جهاد کشاورزی به وزارت مسکن و شهرسازی (وزارت راه و شهرسازی) در اجرای ماده ۱۰ قانون زمین شهری از جمله مصادیق بارز این گونه تملکات و انتقالات است که سالیان متمادی بخش عمده ای از پرونده های مطروحه نزد مراجع قضایی و عدالت اداری را به خود اختصاص داده است. از این رو ناگزیر باید پذیرفت که سرنوشت ماده ۱۰ نمی تواند جدای از سابقه حقوقی اراضی و حقوق ادعایی اشخاص ثالث باشد.

ماده ۱۰ مشتمل بر اجزای متفاوتی است و در این نوشتار تلاش خواهد شد تا آنجایی که اقتضاء یک مقاله است به طور جداگانه طی بندهایی مستقل به عناصر سازنده و حکم مندرج در ماده پرداخته شود. با این حال آنچه از خلال همه این مباحث آشکار خواهد شد فقر مطالعات، تحقیقات، دکترین و تأسیسات حقوقی در حوزه حقوق عمومی به ویژه در زمینه حقوق اراضی و املاک دولتی است.

امید آنکه این سلسله از آثار که بر اساس تجارب حاصل از قریب به دو دهه همکاری با وزارتخانه های سابق جهاد سازندگی و مسکن و شهرسازی و دیگر مراجع و نهادهای مرتبط با توسعه و عمران شهری به رشته تحریر در خواهد آمد با طرح مسئله و ایجاد انگیزه، صاحب نظران حقوقی را تشویق به ارائه پاسخ ها و نقدهای علمی نموده و بدین ترتیب ظرفیت های فراوانی از استعدادها، فرصت ها و توانمندی هایی که شاید در برخی دیگر از عرصه های حقوق گرفتار تکرار غیرضروری شده است به سوی موضوعات کاربردی و بین رشته ای (از قبیل حقوق شهرسازی) که مورد نیاز جامعه است گرایش یابد. بی گمان در این راه نیازمند توفیق الهی و ارشاد ارباب فضیلت خواهم بود.

کلیدواژه ها: قانون زمین شهری ، قانون اراضی شهری، مالکیت دستگاه های دولتی، مالکیت بنیادها و نهادهای انقلابی، زمین های متعلق به وزارتخانه ها و موسسات دولتی، اراضی دولتی، اراضی ملی، اسباب مالکیت، اراضی در اختیار، انتقال مالکیت، انفال

تحلیل ماده ۱۰ قانون زمین شهری

نوشته بررسی و تحلیل ماده ۱۰ قانون زمین شهری مصوب ۱۳۶۶ اولین بار در سایت علمی آموزشی نواندیشان | دانلود مقاله منتشر شد.

Viewing all 5060 articles
Browse latest View live